Излизането от извънредното положение и ситуацията с разпространението на коронавируса

...
Излизането от извънредното положение и ситуацията с разпространението на коронавируса
Коментари Харесай

Закон за мерките след извънредното положение, пуснаха Арабаджиеви под домашен арест, спряха внос на негодни храни...

Излизането от изключителното състояние и обстановката с разпространяването на ковид са водещи тематики за печата в понеделник.

" Извънредното състояние няма да се удължава и ще завърши на 13-и май, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, който даде конференция в Министерски съвет дружно с други министри след изключително видеоконферентно съвещание на държавното управление. Те показаха проектозакона, с който ще се анулира изключителното състояние и ще продължи действието на разнообразни здравни, стопански и обществени ограничения. Въпросният законопроект, който е бил доскоро утвърден от кабинета и тази седмица ще бъде импортиран в Народно събрание, трансформира закона за здравето в два негови члена - член 61 и чл.63, като с ремонти в преходните му и заключителни разпореждания пък се трансформира законът за изключителното състояние. Той на процедура дава спомагателни пълномощия на здравния министър оттук насетне да постанова спомагателни противоепидемични ограничения със свои наредби. Той ще работи до 2 месеца след приключване на изключителното състояние.

В член 61 на закона за здравето се планува министърът на опазването на здравето с разпоредба да дефинира реда за наложителна изолираност на заразно заболели, карантина на контактните с тях лица и на лицата, които са влезнали на територията на страната от други страни. В член 63 се дават пълномощия на министъра по предложение на основния държавен здравен контрольор да афишира изключителна епидемиологична конюнктура, като планува и съответните изключителни противоепидемични ограничения за отбрана живота и здравето на българските жители. В същия този член съответните ограничения ще се дефинират с акт на министъра по предложение на основния държавен здравен контрольор. Изцяло са възприети предложенията на общественото министерство, като някои от ограниченията не се лимитират до идващите два месеца, а не престават до края на годината, или до 30 септември да вземем за пример, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов. Тези оферти, както по-рано стана ясно, касаят удължаването периода на деяние на мярката 60/40 и еднократната помощ за хора в усложнение да посрещнат неотложни разноски. Освен това общественото министерство предлага двойно да се усили неплатеният отпуск, който се зачита за застрахователен стаж - от 30 на 60 дни годишно. След 13-и май се възобновява работата на правосъдната система в цялостния й размер и обсег. Това значи да се възобнови разглеждането на общите производства в гражданското съдопроизводство. Единствените ограничавания ще останат за частните правосъдни реализатори - няма да постановат запори и да правят насилствени ограничения по събиране на отговорности. Нотариуси и съдии по вписвания стартират работа в цялостен размер, изясни правосъдният министър Данаил Кирилов. Мярката 60/40 ще продължи своето деяние до 30 юни. Почти всички ограничения, свързани с икономическото възобновяване, ще останат до края на годината, разгласи министър Горанов. По думите му след 13-и май " съвсем нито една мярка, обвързвана с правата на жителите в социално-икономически проект ", няма да отпадне. Остава и наложителната 14-дневна карантина, на която ще подлежат у нас завръщащите се от чужбина жители. Ще има и промени в учебния закон, които да регламентират отпадането на НВО за 4 и 10 клас. Приемането на възпитаници в 11 клас ще се прави единствено въз основата на оценките от удостоверението на първия стадий от междинното обучение. По-рано министър председателят Бойко Борисов разяснява, че изразът " изключително състояние " основава спомагателен стрес, по тази причина планът на закон може да бъде охарактеризиран като " санитарно изключително състояние ". Той ще продължи действието на разнообразни признати и работещи ограничения, които плануват права. " Трябва да останат ограниченията 60/40, обществените ограничения, банковите ограничения, противоепидемичните ограничения. Куп неща, които сигурно след 13 май ще останат. Но да останат в общ закон ", разяснява той, представен от БНР. " - в. " Сега ".

" Масово тестване на този ранен стадий, преди огромна част от популацията да се е срещнала с ковид, е безусловно ненужно, тъй като дава подправени резултати ". Това разяснява пред Би Ти Ви някогашният здравен министър Петър Москов. " Ако е правилно, че сред 150 000 и 200 000 души от българите са се срещнали с вируса, значи 2% от българското население се е срещнало с инфекцията, то при 80% акуратност и 98% специфика на бързите проби, тестванията ще са с 52,3% меродавност. Ако равнищата на заразяването в обществото стигнат 5-6-7%, тогава достоверността на бързите проби ще е по-висока - 80-90-95% ", счита Москов. Той подлага на критика ръководещите за метода, по който беше оповестено въвеждането на ограниченията за ограничение на разпространяването на новия ковид. " Доброто ръководство е да обясниш и да поставиш ясни цели и в преследването им да направиш всички хора съпричастни. Трябва час по-скоро да се показват ясни маркери, от които да последва смяна в ограниченията ", изясни някогашният министър. " На тези, които шестват по студиата с тезата, че гибелта е неизбежна, ще кажа, че животът е полезност ", добави той. " - в. " Дневник ".

" Видин се трансформира в огнище на ковид, тъй като там инфекцията беше изпусната. Това сподели пред БТВ общественият министър Деница Сачева. Тя удостовери, че през днешния ден позитивни проби за COVID-19 са дали 15 души в дома за възрастни хора в Кула, инфектирани са и към 10 души обслужващ личен състав. " Започнахме всеобщо тестване във всички домове за остарели хора, домове за хора с увреждания и в тези от резидентен вид за младежи. Над 17 хиляди теста би трябвало да бъдат направени, предпочитано се тества личният състав - съвсем 2500 души ", сподели Сачева. Тя посочи, че през днешния ден в Радомир има четири случая на инфектирани с ковид обществени служащи. По думите ѝ са обезпечени защитни средства и непрестанно са давани указания за работа. " В момента разделяме болните от здравите, в Кула имаме проблем, тъй като там има дефицит на личен състав - множеството от тях са инфектирани, Ще забележим дали е допустимо да командироваме други обществени чиновници. Ще спомагаме на общините ", добави тя. Сачева изясни, че към 92 хиляди души у нас са изгубили работата си в резултат на икономическата рецесия поради пандемията. Тя посочи, че близо 20 хиляди пък са почнали работа, най-вече в обществената сфера, опазването на здравето и общинските сдружения. " 132 хиляди души ще запазят работата си с помощта на мярката " 60/40 ". Към момента има над 9000 заявки средства по схемата. Има музеи, театри, автомобилни къщи, мебелни компании и други Основно дребен и междинен бизнес, манипулативно е да се споделя, че мярката обслужва съответен бизнес ", посочи Сачева. Социалният министър разяснява, че срокът за кандидатстване по схемата ще бъде продължен до 30 юни. Тя съобщи, че за избрани браншове, които са по-засегнати от рецесията, може да се мисли за смяна в съотношението. Тя разяснява и еднократната помощ за родители с деца до 14 година, които са безработни. " Разбирам, че за доста хора мярката е незадоволителна, само че към момента няма изясненост какво ще се случи с детските градини, към момента се вършат изследвания. В множеството европейски страни след 1 юни се планува либерализиране на режима. Ако се вземе друго решение - ще се вземе мярка за подкрепяне на родителите ", уточни Сачева и добави, че в средата на май ще има изясненост по този въпрос. Относно хората с увреждания, Сачева съобщи, че се планува да отпаднат таксите за обществени услуги по време на изключителното състояние. Тя добави, че следва от 1 юли пенсиите да бъдат индексирани, като минималната ще стане 250 лева " - в. " Труд ".

Вестниците във вторник разгласяват и информация за изследвания на публичните настройки.

" Предсрочни избори може да има единствено в случай че Бойсо Борисов изиска. Това твърди социологът Андрей Райчев. Според него опозицията в лицето на Българска социалистическа партия няма сили да провокира преждевремен избор, а в рецесията с коронакризата даже е изгубила поддръжка. Райчев разяснява, че България се е справила сносно в сериозната обстановка до момента. И уточни, че би трябвало да се съпоставяме със сродни страни като балканските съседки, а не със страни с радикално друг нрав като Швеция и Белгия да вземем за пример. " Смятам, че доста по-добре се справихме от позиция на унизителността на ограниченията - вижте в Сърбия се разхождат горили с автомати по улиците, вижте Турция - там позорно лишиха възрастните хора от право да излизат от у дома. Слава богу, в България не се стигна до нищо сходно. Борисов заложи на класическа българска тактичност: Забранено е, само че може! ", изясни социологът пред БНР. Според Райчев министър председателят доста добре усеща настроенията измежду хората и си приспособява съгласно тях държанието: " Борисов следваше народа си- когато народът се опасяваше, той сподели, че се опасяваме и няма да излизаме. Когато видя, че дисциплината се отслабва, отслаби ограниченията ". Колкото до държанието на опозицията в рецесията и наложеното изключително състояние, социологът разяснява, че управлението на Българска социалистическа партия не е извлякло дивиденти и даже е натрупало негативи. " Социологическите данни са плашещи - Българска социалистическа партия са на половината на гласовете си. Дори не изключвам предварителни избори. Само че не предварителни избори, както те се надяваха, а тъкмо по противоположния метод ", посочи Райчев. И разясни, че в този момент Борисов може да излезе и да каже, че е избавил България от рецесията и по тази причина желае нов мандат. " Ако това стане през юни, няма кой да му излезе отсреща ", уточни Райчев, като добави, че единствената спънка пред Борисов да направи това е, че предварителни избори се готвят от длъжностен кабинет, който в тази ситуация ще би трябвало да бъде назначен от президента Румен Радев. " - в. " Сега ".

" Изследване: Намалява суматохата измежду хората Резултатите от проучването демонстрират едва понижаване на възприетия риск от болест, както и понижаване на равнищата на тревога, спрямо резултатите от предходното проучване, направено през март. Това заяви пресцентърът на Българска академия на науките. Изследването е направено сред 25 април и 2 май т.г. измежду инцидентна извадка от 868 изследвани лица. Допълнителен акцент на интерес при втората вълна са обществените промени и въздействието на обществената изолираност. Спазването на ограниченията за сигурност в името на личната сигурност, както и спазването им за предотвратяване на другите хора, също понижава с времето. Критичните гласове по отношение на ограниченията на страната са повлияли върху открития лек спад на поддръжката им. От позиция на обществената обстановка, на болшинството от хората липсва директното другарство. В същото време не се регистрира разширение на обществените запознанства посредством новите технологии. Последиците от икономическата обстановка не престават да бъдат по-притеснителни за множеството изследвани лица, означават психолозите от Българска академия на науките. - в. " Стандарт ".

Всекидневниците наблюдават и знаковите каузи, които са във фокуса на публичното внимание.

" Спътниците на 22-годишния Кристиан Николов в джипа " Ауди Q 7 ", който провокира злополуката с тв водещия Милен Цветков, апелират наложените им гаранции от по 10 000 лева Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, е подал посредством юрист молбата си в четвъртък. Днес тъжба е импортирана и от името на приятелката на Кристиан - Симона Цветкова. Софийският областен съд ще се произнесе в закрито съвещание. Решението ще вземе поради опциите на фамилиите на двамата и това по какъв начин се устоят. По-рано през днешния ден гаранция от 100 хиляди лв. за свободата си внесе майката на Кристиан - Десислава Николова. Тя е упрекната за това, че е дала ключовете от колата на сина си. В своя отбрана майката твърди, че не е знаела, че детето ѝ приело опиати, нито че е взело колата. " - в. " Стандарт ".

" Специализирания съд пусна под домакински арест Ветко и Маринела Арабаджиеви. Решението не е дефинитивно и предстои на прокурорски митинг пред апелативния съд. Двамата са упрекнати за укриването на данъчни отговорности в изключително огромни размери и за пране на пари. Ветко Арабаджиев и брачната половинка му Маринела бяха задържани при започване на март 2019 година в градчето Кабрера де Мар край Барселона. Месеци наред те бяха търсени с европейска заповед за арест, откакто през август месец им бяха повдигнати обвинявания. В София беше арестуван и синът им Вълчо, който също е упрекнат за пране на пари. Той излезе от ареста против 500 000 гаранция. През октомври КПКОНПИ запорира имущество за над 310 милиона лв. на семейство Арабаджиеви. Само преди няколко седмици, двамата катастрофираха с автомобил на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията ". Тогава се оказа, че водачът на тяхната кола е минал на червен светофар и е блъснал таксиметров автомобил. Тогава Министерство на вътрешните работи оповестиха, че конвоираните лица са заведени в Правителствена болница за обзор. " - в. " Сега ".

" В запис от ареста Лилана свърза офанзивата против нея с " корупцията в тол системата ". Атаката против мен, моя съучастник и моя брат е в резултат на нашата смелост да се надигнем против корупцията в тол системата и в пътната организация, това се чува в запис, за който се твърди, че е на Лиляна Деянова, известна като певицита Лилана. Той беше публикуван в понеделник (4 май) до медии (в " Дневник " не беше получен). Адвокатът й Николай Хаджигенов съобщи, че записът е изработен в следствения арест на Софийския затвор, само че е с дължина единствено 2 минути, тъй като е бил спрян от защитата (чуйте го едно към едно в края на текста). В изказването, Деянова афишира още, че има записи, от които се схваща, че е било подредено да ги тормозят, както и кой действително ръководи в Пътната организация. Лиляна Деянова, дружно със съдружника и Мартин Димитров, брат и Александър Деянов (известен с артистичния си псевдоним SkilleR) и още двама души, беше арестувана на 25 април. Те получиха обвинявания за присъединяване в проведена незаконна група за злоупотреби с евросредства. Адвокатът на Лилана пък съобщи, че арестите водят към следствието на хазартния предприемач Васил Божков, който съгласно управляващите се намира в ОАЕ и има искане за неговото изгонване. Версията на Лилана за обвиняването е, че до тук се стигна тъй като дружно със съдружниците и са имали смелостта да разгласят имената на хората, " които стоят зад една от най-големите обири в страната ". Тя напомня, че до прокуратурата е пуснат сигнал от 400 страници с материални доказателства и данни, доказващи по какъв начин парите на хората от винетки отиват в една куха компания, а не в държавния бюджет ". Певицата счита, че огромните предприемачи са се уплашили от компания " Телетол ", в която работят младежи, искащи да пуснат положително приложение за продажба на винетки... " - в. " Дневник ".

Вестниците оповестяват и за негодни храни, чийто импорт не е позволен в страната.

" Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) не позволи импорт от трети страни в Република България и Европейски Съюз на 50 920 кг пипер в обсега на формалния надзор на граничните пунктове през месец април. Възбранени са още 6 816 кг нар и 2000 кг лозови листа. Причината е установено наднормено съдържани на пестициди в проби от стоките. Задържани са 20 000 кг кайсиеви ядки с открито наднормено наличие на цианиди. През миналия месец не е позволен вноса в общността на 11 313 кг сирене и 9 838 кг замразена риба, поради незадоволителна идентификация на храните. 800 кг рибено масло също е възбранено, защото не е придружавано от нужни документи по законодателството в областта на храните. Всички храни и артикули, при които са открити несъответствия от инспекторите на дирекция " Граничен надзор ", не са позволени на територията на страната и Европейски Съюз. Спазени са Регламентите на Европейски Съюз и законодателството на Република България, продукцията е била ориентирана за заличаване или е била върната в страната на генезис... " - в. " 24 часа ".

" Заловените храни и артикули, които подлежат на нотифициране по Системата за бързо обявяване на храни и фуражи /RASFF/, са били сигнализирани неотложно. В количеството на арестувания пипер по формален надзор не са включени пратките, арестувани по Заповедта на изпълнителния шеф на БАБХ за засилен надзор над вноса на пресни плодове и зеленчуци от трети страни. За последните Агенцията осведоми регулярно през времето на деяние на документа. До момента възбранените колета зеленчуци (пипер, домати, краставици, зеле) по Заповедта са общо над 59 тона... " - в. " Труд ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР