Излизаме на улицата, ако правителството не промени варварското си отношение

...
Излизаме на улицата, ако правителството не промени варварското си отношение
Коментари Харесай

От Бан Са Категорични! След Нова Година В София Ще Се Случи Нещо Колосално! Черните Знамена Ще Паднат

Излизаме на улицата, в случай че държавното управление не промени варварското си отношение към науката, разгласи Бойко Георгиев, професор в Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания на Българска академия на науките и ръководител на Оперативния щаб на митинга, по време на брифинг на управлението на Общото заседание на Българска академия на науките.

Учените показаха стратегия за протестни дейности под наслов " Повече няма да поносим ".

Проф. Евелина Славчева, ръководител на Оценка за съвместимост на Българска академия на науките, съобщи, че на 8-ми януари 2018 година академията ще организира съвещание.

Не бихме желали по време на Председателството на страната на Съвета на Европейски Съюз да има митинги, само че и това не е изключено, в случай че другите ни средства са изчерпани, предизвести Славчева.

В документ на академията се отбелязва, че Общото заседание на Българска академия на науките прави оценка бюджетната дотация на академията за 2018 година като ликвидационна и е мощно обезпокоено от възходящото напрежение измежду учените и чиновниците си.

На 11 декември бе извършено съвещание на Общото заседание на академията, на което е призната Програма за протестни дейности с съответни ограничения.

Учените упорстват за приемане на целево финансиране за нормализиране на главните заплати на учените, експертите и помощния личен състав, увеличение на месечната стипендия на докторантите и приемане на целево поощрително финансиране съгласно резултатите от научно-изследователската активност на научните организации в сходство с извършеното оценяване от МОН през тази година.

За 2017 година учените от Българска академия на науките могат да се " похвалят " със междинна заплата от 755 лева

През последните 10 година наклонността за приключване на " мозъци " се ускорява, понижава и броят на постъпващите млади учени в Българска академия на науките, докторантите са намалели на половина, а към този момент напущат доценти и професори, които отиват във високотехнологични компании. Българска академия на науките е в положение на самопредизвикан разпад и този развой ще стане за доста малко време необратим. Отчетът на Българска академия на науките тази година беше признат без нито една забележка от депутатите, всичко това породи вяра, че най-сетне ще получим по-висока бюджетна дотация за идната година. Екзистенц-минимумът за Българска академия на науките е 98 млн. лева на година. Но бюджетът за 2018 година е следващият пестник за Българска академия на науките и ние заявяваме, че повече няма да поносим, напрежението в академията ескалира, поради което вдигнахме черни флагове и обявихме начало на протестни дейности, сподели Евелина Славчева и добави, че са поискали разговор с премиера, само че към този миг няма отговор.

Учените сме хора рационални, само че сме и виновни, по тази причина не можем да гледаме по какъв начин умира най-старата научна организация в България - Българска академия на науките, която е на 147 години. Чухме за себе си некомпетентни и погрешни изказвания, само че повече няма да поносим, тъй като нашата задача е да работим за просветена България, добави Славчева.

Проф. Бойко Георгиев, ръководител на Оперативния щаб на митинга, професор в Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките, пък отхвърли изказванията, че академията е остаряла организация, остатъчна от тоталитарния интервал. Според него това е груба неистина, тъй като Българска академия на науките е претърпяла серия от промени.

Той призна, че академията не е привлекателна за младите учени, защото получават с 50 лв. повече от чистачките.

Учените желаят целево финансиране от държавното управление в размер на 38 млн. лева, както и нарастване на заплащането на докторантите от 500 на 700 лв. на месец.

Има единствено един труд в България, който е избран по-ниско от този на чистачите на тоалетни и това е възнаграждението на докторантите, означи професор Георгиев.

В края на ноември учените стачкуваха, до момента в който депутатите в Народното събрание гласоподаваха Бюджет 2018. За Българска академия на науките е планувана държавна дотация от 83 милиона лв., която учените дефинираха като " ликвидационна ".
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР