Излишно е да ви напомням предимствата на домашно приготвената храна,

...
Излишно е да ви напомням предимствата на домашно приготвената храна,
Коментари Харесай

Традиционна блага лютеница

Излишно е да ви подсещам преимуществата на домашно приготвената храна, само че тук има и малко носталгия към към този момент позабравения усет на домашната лютеница. Затова би трябвало да се опитваме да възродим тази традиция, която е била наложителен обред в предишното.

Необходими Продукти

● домати - 6 кг, вид Мадара или Рома
● червени пиперки - 10 кг, месести
● патладжани - 6 кг
● моркови - 4 кг
● олио - 400 мл
● захар - 7 с.л.
● сол - 6 с.л.,
● черен пипер - 5 с.л., млян
● кимион - 6 ч.л., млян
● ким - 1 ч.л., млян
● люта чушка - 2 бр., по избор

Начин на подготвяне

Старателно измивам изброените зеленчуци. Подбрала съм едри и месести пиперки, които разчиствам от семето и дръжките. Пробождам патладжана на няколко места с острието на ножа, с цел да се изпече по-бързо.

Най-вкусни естествено те стават изпечени на огън. Готовите и изпечени пиперки и патладжан слагаме в съд с похлупак, с цел да се задушат и обелят по-лесно. Оставяме ги да се охлаждат и през това време обелваме и подваряваме морковите.

Измитите и подсушени домати нарязваме на късчета. Смиламе ги на машинка за месо, дружно с морковите. Поставяме ги в обособени съдове.

Обелваме охладените патладжани и чушки. Тях също смиламе в машинката за месо. След като приключим с предварителната подготовка, идва време да сварим обичайна богатства лютеница.

За задачата използваме подобаваща необятна тава, която слагаме на огъня. В нея слагаме първо доматите, които разбъркваме постоянно с бабината дълга дървена лопатка. Огънят не би трябвало да е доста мощен.

Щом доматите стартират да се сгъстяват, наливаме олиото и продължаваме да разбъркваме. След 5-10 минути прибавяме и другите съставки - смлените чушки, моркови и патладжани. Добавяме солта, захарта и останалите подправки.

Да не забравяме, че в развой на опитване можем да поправяме съотношението сред захар и сол. Ако сте фенове на пикантната кухня, лютите чушлета са целесъобразни.

Продължаваме да разбъркваме богатствата и ухаеща неописуемо лютеница, до момента в който доближи мечтаната плътност.

Щом блажено се маже на филия, а усетът ѝ ни удовлетворява, нашата богатствата лютеница към този момент е подготвена. Отстранете от огъня и пригответе бурканчета за насипване. От тази доза излизат към 40 бурканчета от 320 мл.

Топлата примес се насипва в бурканчета, запечатват се и се стерилизират, като се засича време 15 минути от завирането.

Цялата гала лишава няколко часа, само че удоволствието от приготвянето и по-късно потреблението на това домашно прелъщение е неописуемо.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР