Излишъкът в държавния бюджет се стопи от 1 млрд. лв.

...
Излишъкът в държавния бюджет се стопи от 1 млрд. лв.
Коментари Харесай

Излишъкът в бюджета се стопи на 400 млн. лева

Излишъкът в държавния бюджет се стопи от 1 милиарда лева към края на февруари до 400 млн. лева към края на март. Това демонстрират предварителните данни от осъществяването на консолидираната фискална стратегия на Министерството на финансите. Това значи, че през месец март страната е харчила доста повече, в сравнение с е събрала, съобщи economic.bg.
Приходите, помощите и даренията към март нарастват със 7,5% или 1,1 милиарда лева на годишна база за първото тримесечие и доближават 15,8 милиарда лева Данъчните доходи нарастват с 0,3 милиарда лева, като най-силно нарастват приходите от осигурителни вноски – с 0,5 милиарда лева, от директни налози – с 0,2 милиарда лева Косвените налози, в чието число влиза най-големият приходоизточник на бюджета – Данък добавена стойност, са близки до регистрираните за първото тримесечие на 2023 година ".
Именно през първите три месеца на предходната година служебното държавно управление с финансов министър Росица Велкова бе упреквано от сегашния финансов министър Асен Василев, че не събира задоволително доходи от Данък добавена стойност.
Въпреки редица мнения на специалисти финансовият министър заложи амбициозни приходи от Данък добавена стойност в Бюджет 2024 в размер на 18,63 милиарда За съпоставяне, през миналата 2023 година бяха събрани едвам 16,2 милиарда лева при заложени в миналогодишния бюджет 17 милиарда лева
Неданъчните доходи понижават на годишна база поради спад при постъпленията от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове.
Разходите за първото тримесечие доближават 15,4 милиарда лева, което съставлява 18,9% от плановете в бюджета. Те са нагоре главно в последните години по линия на разноските за пенсии и заплати за държавните чиновници.
Частта от вноската в бюджета на Европейския съюз възлиза на 300 млн. лева
Иначе остатъкът от 1 милиарда лева през февруари се образува счетоводно от прехвърлянето на 1,2 милиарда лева от сметката за непознати средства по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството. На процедура тези средства са от миналогодишния бюджет и бяха трансферирани към този, с цел да финансират огромната капиталова стратегия на общините. При елиминирането на тази транзакция бюджетът към февруари на процедура е на минус с към 200 млн. лева, което е съпоставимо с февруари 2023 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР