Излишъкът на желязо в кръвта е опасно състояние Умората, мускулните

...
Излишъкът на желязо в кръвта е опасно състояние Умората, мускулните
Коментари Харесай

Излишъкът на желязо в кръвта е опасно състояние

Излишъкът на желязо в кръвта е рисково положение

Умората, мускулните и ставни болки и болките в стомаха са признаци, които не би трябвало да се подценяват, защото с течение на времето може да настъпи увреждане на органите.

Недостигът на желязо в организма или така наречен анемия е постоянно срещано заболяване, само че има хора, които имат проблем с нарасналите равнища на желязо.

Проблемът от време на време се открива, когато стане ясно, че има увреждане на черния дроб или панкреаса, захарен диабет, нарушавания на сърдечния темп или сърдечна непълнота.

Желязото може да се натрупа в кожата и да докара до хиперпигментация или появяването на тъмна кожа в региона към ануса, гърдите и други елементи на тялото.

Пациентът може да почувства, че нещо не е наред с тялото заради хормонална непълнота, загуба на либидо, импотентност, загуба на коса.

Желязото е доста значим детайл за естественото действие на разнообразни тъкани и се среща най-вече в две форми: хемоглобин и миоглобин, протеин, който се намира в мускулите.

Въпреки това, равнището на желязо денем непрестанно се трансформира, затова, най-добре е лабораторните проби да се организират заран, когато резултатите са най-точни, само че най-добре е пробата да се повтори, с цел да се удостовери точността преди да се стартира лекуване.

Организмът употребява единствено 10% от желязото, импортирано в организма. Абсорбира се в храносмилателния тракт. Излишък от желязо може да се появи, в случай че човек употребява повече храни, които съдържат този минерал: алено месо и зелени зеленчуци като броколи. Храните, които понижават желязото са зелен чай и някои типове билки. По време на лекуването на анемия може да се случи болните да поемат прекомерно доста желязо и това да докара до неговото струпване.

Най-често срещаният проблем при високи равнища на желязо в кръвта е така наречен хемохроматоза: наследствено заболяване, в основата на което стои неправилното асимилиране на желязото в храносмилателния тракт заради разнообразни генетични промени в организма.

Има и други многочислени положения, които могат да доведат до увеличение на желязото в организма. Прекомерното приемане на добавки, прекалено лекуване при анемия и огромен брой кръвопреливания.

В случай на несъразмерна централизация, над 30 грама, желязото се натрупва в организма, а с течение на времето, след години, а от време на време и десетилетия, настава увреждане.

При хора с нараснали равнища на желязо се предлага да понижат приема на храни, богати на желязо или да покачат приема на витамин С, който усъвършенства усвояването на желязото.

В случай на потвърдена хемохроматоза се прави кръвопускане. В началото един път седмично, а по-късно четири пъти годишно (от 300 до 500 мл). В някои случаи се дават хелатори, които извличат непотребното желязо през бъбреците.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР