Излишък от 885 млн. лв. се очаква да има в

...
Излишък от 885 млн. лв. се очаква да има в
Коментари Харесай

885 милиона лева излишък в бюджета прогнозира МФ |

Излишък от 885 млн. лева се чака да има в края на август, сочи прогноза на финансовото министерство. От ведомството на Асен Василев показват, че продължава позитивното развиване при събираемостта на главните налози и осигурителни вноски.

За август на годишна база приходите нараснали с към 700 млн. лева. 

През август продължи да се следи позитивното развиване от предходните месеци при главните налози и осигурителни вноски, като на месечна база за август данъчните доходи нарастват номинално с към 18 на 100 (700 млн. лева.) по отношение на същия месец на миналата година.

За първите осем месеца на 2021 година максимален растеж по отношение на същия интервал на миналата година се регистрира при корпоративните налози (около 26 на сто) и при налога върху дивидентите и ликвидационните дялове на юридическите лица (над 55 на сто), за който способства и акцията на Национална агенция за приходите за инспекции в сдружения с огромни касови наличия.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки: Приходите, помощите и даренията по КФП за първите осем месеца на 2021 година се чака да бъдат в размер на 33 540,3 млн. лева (70,5 % от годишния разчет), като по отношение на същия интервал на 2020 година се отбелязва растеж от близо 4,7 милиарда лв.. Данъчните и неданъчните доходи нарастват с 4,9 милиарда лева, до момента в който постъпленията от помощи понижават с 0,2 милиарда лв..

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към август 2021 година се чака да бъдат в размер на 32 655,3 млн. лева, което е 62,2 % от годишния план. За съпоставяне, разноските по КФП за същия интервал на 2020 година бяха в размер на 27 203,8 млн. лв.. Значителният растеж на разноските към август 2021 година по отношение на същия интервал на миналата година е обвързван, от една страна, с по-ниската база през 2020 година, когато през първото полугодие има регистрирани доста по-малки по мярка разноски за битка с пандемията от COVID-19, до момента в който за първите осем месеца на 2021 година тези разноски са основни, и въпреки това – на политиката по приходите, политиките в обществената сфера и по-високите разноски за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година.

Разгледани по стопански детайли, най-значително повишаване се регистрира при обществените и здравноосигурителните разноски. В частта на разноските за пенсии са изразходени близо 845 млн. лева за добавки в размер на 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до август. Наред с това, въздействие върху разноските за пенсии оказва и нарастването на размера на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст, на оптималния размер на пенсията от началото на годината, базов резултат от нарастването на пенсиите през юли 2020 година, както и нарастването от месец юли 2021 година.

В частта на здравноосигурителните разноски се регистрира повишаване, обвързвано с по-високите разноски за битка с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на изключителна епидемиологична конюнктура: разноски за лекарства, проби, консумативи и защитни средства, средства за поддръжка на личния състав на първа линия в битката с COVID-19 (допълнително месечно заплащане в размер на 1 000 лева.), възнаграждение на изпълнителите на здравна помощ за слагане на ваксини против COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лева, на експерти от професионално направление „ Здравни грижи “ в размер на 360 лева и на санитари в размер на 120 лева, и други. Принос за повишаване на разноските за дотации за нефинансови предприятия имат заплащанията по мярката „ 60/40 “, мярката „ 80/20 “, мярката „ Запази ме “, мярката „ Подкрепа посредством оборотен капитал за дребни и междинни предприятия, наранени от краткотрайните противоепидемични ограничения “, управлявана от Национална агенция за приходите, и други. 

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към август 2021 година от централния бюджет, възлиза на 972,4 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР