Излезе от печат сборник с едни от най-прочутите белетристични произведения

...
Излезе от печат сборник с едни от най-прочутите белетристични произведения
Коментари Харесай

Излезе от печат сборник с едни от най-прочутите белетристични произведения на Пушкин

Излезе от щемпел алманах с едни от най-прочутите белетристични творби на Пушкин, основани през неговия зрял и повратен креативен интервал: „ Повести на Белкин, Дама пика, Капитанската дъщеря”. Сборникът (превод: Симеон Владимиров, Атанас Далчев, Константин Константинов, 288 стр., цена: 18 лева.) съдържа първата приключена прозаична творба на Пушкин - „ Повести на починалия Иван Петрович Белкин “, която включва пет повести, разказани от измисления персонаж Иван Белкин. Мистериозната и новаторска за времето си „ Дама пика “ е въодушевена от легендата за Дама Пика, която сеела боязън, смут и даже гибел. Повестта се занимава с пагубните човешки пристрастености, с ненаситната лакомия и суетност. Последната белетристична творба в сборника е историческият разказ „ Капитанската щерка “, „ самобитна енциклопедия на съветския живот през ХVІІІ век”.
Александър С. Пушкин е стихотворец, драматург, книжовен критик, историк, журналист и белетрист, учредител на съветския натурализъм в литературата и една от най-влиятелните литературни фигури от началото на XX век. Освен че поддържа някои от концепциите на декабристите, той визира главните обществени проблеми на своето време. Още приживе Пушкин си основава репутацията на най-значимия съветски народен стихотворец, а по-късните откриватели го дефинират като учредител на актуалния съветски книжовен език.
Не пропускайте екранизацията на повестта „ Дама Пика” под режисурата на Павел Лунгин! Премиерата на кино лентата, който е част от конкурсната стратегия на „ Синелибри” 2017, е на 13 октомври в зала „ България” и ще бъде съпроводена с две арии от едноименната опера на Чайковски. Повече информация за галасъбитието ще намерите тук.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР