Излезе от печат Речник на новите думи в българския език“

...
Излезе от печат Речник на новите думи в българския език“
Коментари Харесай

Думи като нападжия и селфи влязоха официално в речника на българския език

Излезе от щемпел „ Речник на новите думи в българския език “ (2021 г.), оповестиха от издателство „ Наука и изкуство “. Изданието е трето след 2000 година и обгръща нови лексикални единици от първите две десетилетия на XXI век, заяви БНР.
Представени са както думи, навлезли от други езици, по този начин и неологизми, формирани на българска почва. Включени са също семантично актуализирани думи, нови терминологични съчетания и фразеологизми.
 Забавни старобългарски думи, които са пробвали да заменят чуждиците Забавни старобългарски думи, които са пробвали да заменят чуждиците
Всички знаем за благосъстоянието на българския език и това какъв брой цветен и пъстър може да бъде той в най-различните си диалектни форми. И пред...
Предните издания бяха от 2001 и 2010 година, напомни проф. Диана Благоева-Стефанова от Института за български език при Българска академия на науките, която е част от авторския колектив.
В тазгодишния речник са обяснени близо 3000 думи, като новите са 1800. Акцент е подложен върху последното десетилетие.
Сред думите,, са биокъща, нападжия, продавалник, а измежду чуждиците са селфи, поширам и гаспачо, производни са антиваксърство, инфлуенсърски – даде образци проф. Благоева. Над 200 са думите, които са семантично актуализирани – като облак, акселератор, бисквитка.
Представени са и някои устойчиви изречения от терминологичната сфера: интернет на нещата, цифрово включване, безвъглеродна стопанска система и други.
 Откога има български език? Откога има български език?
" Преди да създадем България, би трябвало да създадем българи ", споделя преди време книжовникът Иван Богоров. Кога българите стартират да се самоо...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР