Излъчените от ГЕРб-СДС и ПП-ДБ кандидати за премиер акад.Николай Денков

...
Излъчените от ГЕРб-СДС и ПП-ДБ кандидати за премиер акад.Николай Денков
Коментари Харесай

Чудо или глупост! ГЕРБ и ПП-ДБ измислили и ротационен премиер с втория мандат

Излъчените от ГЕРб-СДС и ПП-ДБ претенденти за министър председател акад.Николай Денков и Мария Габриел да се сменят на поста на ротационен принцип за шест месеца. И това да стане с втория мандат. 

 

За това са се договорили водачите на двете формации  Бойко Борисов и Кирил Петков, Христо Иванов, които провели интензивни диалози в последните два дни, оповестява “Капитал ”.

 

Такова знамение до момента не е имало в българската политика. " След нелепостта " ротационен председеател на Народното събрание " сега се ражда архиглупостта " ротационен министър председател ". Нормалността се отдалечава от българската политика и страна с " огромна ротационна скорост ". Жалко! ", написа евродепутатът Александър Йорданов.

 

Въпреки декларираната от Движение за права и свободи и Има Такъв Народ поддръжка за държавно управление водачът на ГЕРБ Бойко Борисов продължава да води паралелни диалози както с двете обединения, по този начин и с обединението ПП-ДБ за вероятно съставяне на болшинство с втория мандат.

 

Според разисквания вид първи поста ще заеме претендентът на ПП-ДБ Николай Денков. Този метод за председателство на ротационен принцип беше общопризнат и при избора на ръководител на Народното събрание и с помощта на тази сделка на поста беше определен Росен Желязков от ГЕРБ, който ще оглавява Народното събрание три месеца, след което ще бъде сменен от Никола Минчев от Политическа партия.

 

На този стадий не е ясно дали тази сделка е дефинитивна и в случай че е, какъв ход ще предприеме Борисов в понеделник, когато номинираната за министър председател Мария Габриел би трябвало да върне на президента досието с мандата. Ако в оставащото време до 15 ч. в понеделник ГЕРБ и ПП-ДБ се схванат за съставяне на държавно управление с втория мандат, прекомерно евентуално е Габриел да върне на Румен Радев празна директория без конструкция и състав на кабинет, което ще значи, че мандатът не е изпълнен и президентът ще би трябвало да връчи втория мандат на акад. Николай Денков.

 

В неделя обаче разнообразни представители на ГЕРБ решително твърдяха, че в понеделник Габриел ще предложи състав на държавно управление, както и че в него ще има и представители на другите две партии, с които до последно номинираната за министър председател беседва в Народното събрание за поддръжка - Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, и които към този момент обявиха, че ще застанат зад излъчено от ГЕРБ държавно управление.

 

За да мине проектокабинет на Габриел, е належащо той да получи най-малко 121 гласа, което значи, че би трябвало или петима депутати от останалите политически сили отвън ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ да гласоподават за него, или от пленарната зала да отсъстват девет народни представители, които да понижат кворума и държавното управление на мине със 116 гласа.

По неофициална информация, в случай че въпреки всичко Габриел върне в понеделник досието на президента със конструкция и състав на кабинет, то най-вероятно той ще бъде гласуван във вторник сутринта.

 

Очаквайте детайлности

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР