Изкуствено се създава напрежение, нямаме дефицит на стоки. Заради изкуствено

...
Изкуствено се създава напрежение, нямаме дефицит на стоки. Заради изкуствено
Коментари Харесай

Нинова за цената на олиото: Хванахме спекула, изкуствено създадено напрежение

Изкуствено се основава напрежение, нямаме недостиг на артикули. Заради изкуствено създаваното напрежение обаче има търсене и цените порастват. Твърдо ще се борим със спекулата. Доставната цена е 2,97 лв., а засякохме да се продава с 3 лв. надценка. Това съобщи във връзка нервността към цената на олиото Корнелия Нинова пред Българска национална телевизия.

" Това е безусловно изкуствено основано напрежение. В България има задоволително слънчогледово семе за произвеждане на олио за тази и идната година - т.е., предлагането е налице, нямаме недостиг на стока. Търсенето обаче се повиши, хората потеглиха всеобщо да купуват, няма по какъв начин това да не се отрази на цената. Затова през вчерашния ден насочих апел към българските жители - тръгвайки към това, сами си вредим ", изясни Нинова.

" От 3 дни КЗП, Комисия за защита на конкуренцията, комисията за стокови тържища и борси ревизираме магазините в цялата страна. Има безусловно изрядни тръговци, само че има и доста фрапантни случаи. Например, в един магазин олиото е доставено с включено Данък добавена стойност на цена 2,99 лв., а се продава на витрината за 5,99, това са 3 лв. от горната страна, които си е поставил търговецът. Тоест, има данни за далавера, което остро съдя. Да се опитваш да трупаш облаги за ден два на гърба на хората е просто неприемливо ", безапелационна е Нинова.

Тя уточни образци от страните в Европейски Съюз, като съобщи, че има меки ограничения - инспекции, санкции, с които сме почнали, само че виждам, че Европа и светът потеглят и към много по-драконовски ограничения.

Нинова подсети, че България има право да задейства член 36 от Договора за Европейски Съюз, в който е записано, че при война всяка страна членка може да спре износа на съществени продоволствени артикули.

Вицепремиерът напомни още, че преди 2 години, при започване на пандемията, когато е имало скок в цените на избрани медикаменти поради нараснало търсене, от Българска социалистическа партия са внесли законопроект за таван на цените, само че тогава президентът Радев е наложил несъгласие. " Ако този закон беше признат, в този момент нямаше да се стигне до тази обстановка ", счита вицепремиерът.

" КЕВР е самостоятелна инситуция, дано да изчакаме решението им за цената на газа за идващия месец ", съобщи Нинова на въпрос за цената на тока и газа.

" Надявам се цената на бензина да не мине 3 лева Предстои ни разискване. Както знаете, следва актуализация на бюджета и ни следва подобен диалог, изясни Нинова. - Виждам, че и Европа, а и сътрудниците в обединението стартират да се доближват до позицията на Българска социалистическа партия за глобите. Благодаря им, че демонстрират схващане, тъй като ние от време на време сме коректир в тази коалиция. Времето сподели, че тези наказания са нездравословни и за България, и за Европа, и за света и стартира едно отрезвяване за тези хард наказания, които са удар за стопанската система. И самият министър председател Кирил Петков сподели, че ние няма да подкрепим наказания, които България не може да понесе. "

Тя разяснява и тематиката за несъгласието на Българска социалистическа партия за изтребители от Нидерландия, които да охраняват въздушното пространство на България.

" Няма директна опасност - за какво да идват натовски сили и самолети да ни пазят? Това е повода. Решението на спора е в договаряния, не е във военни дейности, нали по този начин - това е общата позиция. От друга страна споделят - ето ви оръжия, с цел да продължавате да се биете. Тези две неща са безусловно несъвместими. Ето по тази причина е безапелационната ни позиция против износа на Украйна с оръжия ", изясни Нинова.

На въпроса къде сме ние в този конфликт и къде България ще попадне след прокарването на новата Желязна завеса, Нинова съобщи: " Ако сме поредни и виновни хора, би трябвало да попаднем на българския народен интерес. За мен водещ е българският народен интерес. "

На въпрос дали Българска социалистическа партия са огромният от вероятно съставяне на нова групировка на Стефан Янев, Нинова разяснява, че Българска социалистическа партия са надалеч по-ясни, безапелационни и умерени по въпросите за Украйна от Стефан Янев.

" Просто се сътвори към освобождението му една заблуда, съгласно мен ", добави тя.

" ГЕРБ желаят да се върнат във властта, само че не желаят да минат през избори, а желаят в границите на този парламент, без избори, една от партиите да бъде отстранена от обединението, счита вицепремиерът. - Какво може да се случи? Ново държавно управление в границите на този парламент с ГЕРБ и Движение за права и свободи, или рзпускане на този парламент и нови избори. Тук към този момент е въпрос на държавническо мислене. Може ли да няма парламент по време на война, когато има решения, които в парламентарна република единствено Народното събрание може да вземе. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР