Изкуственият интелект все повече ще бъде сред нас. Ще се

...
Изкуственият интелект все повече ще бъде сред нас. Ще се
Коментари Харесай

Законопроектът за регулиране използването на AI: Ще има системи, които ще бъдат определени като такива с недопустим риск и ще бъдат забранени

Изкуственият разсъдък от ден на ден ще бъде измежду нас. Ще се развива дотам, че ние все по-трудно ще разбираме, че тази технология е употребена в избрана активност или за основаване на даден артикул. Затова потребителите би трябвало да бъдат деликатни и дано са като публицистите – да проверяват  информацията от най-малко два самостоятелни източника. Това разяснява пред Българска национална телевизия създателят на некомерсиалната платформа " Ние, потребителите " Габриела Руменова по отношение на новината за утвърждения от евродепутатите законопроект за контролиране потреблението на AI.

" Ще има системи, които ще бъдат избрани като такива с неприемлив риск и ще бъдат неразрешени. Например, детски играчки с гласови функционалности, които могат да предизвикат рисково държание у децата. “, изясни тя. Руменова напомни случаите, в които онлайн игри подтикваха деца към рискови провокации и имаше случаи с съдбовен край.

По думите и други системи ще бъдат избрани с " висок риск “ като тези за " умните домове “, за ръководство на транспортни средства и други Преди стартирането им на пазара тези системи ще минават през съществени проби и ще бъдат следени през целия интервал на употребата им. " Това са все ограничения, които целят гарантиране на сигурността “, уточни още специалистът.

" Когато се употребява генеративен изкуствен интелект за основаването на видеа и изображения, изключително с включването на известни лица, които се употребяват с висока степен на доверие в обществото, за потребителите би трябвало да е ясно кой го употребява, че е употребена такава технология, с цел да могат те да преценяват дали да продължат да взаимодействат. ", сподели Руменова. Тя даде образец с Франция, където пък към този момент има специфичен закон за авторитетните персони, който слага условие при потребление на  AI за основаване на лица и силуети да се показва " виртуални изображения “, а при прилагане на стратегии за обработка на фотосите – " ретуширани изображения “.

" Това е значимо, с цел да може да може да се сътвори по-пълна осведоменост за потребителите и те да знаят, че не виждат " суровия материал “, а нещо модифицирано, което може да е напълно нова действителност “, сподели Руменова.

По мотив разногласията сред европейските институции и бизнеса доколко би трябвало да се контролира потреблението на технологията, Габриела Руменова разяснява, че до сходни различия постоянно се стига при опит на управляващите да вкарат законова наредба в избрана област или активност, тъй като институциите желаят да обезпечат правила, а бизнесът – технологиите да се развиват. " Всички имаме изгода от това, само че при обезпечени цивилен права и права на потребителите “, сподели още тя.

На въпрос дали не е закъсняло сходно законодателство Руменова отговори, че нормативните актове нормално идват, когато към този момент в обществото се е основала нужда - както е в науката, която следва практиката и нейната цел е да я опише, синтериза и изясни протичащото се.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР