Изкуственият интелект вече навлиза и в музеите, като се конкурира

...
Изкуственият интелект вече навлиза и в музеите, като се конкурира
Коментари Харесай

Момичето със светещите обици - картина от изкуствен интелект измести по популярност шедьовъра на Вермеер

Изкуственият разсъдък към този момент навлиза и в музеите, като се конкурира с творби на известни художници. Вариант на картината " Момичето с перлената обица ", основан с помощта софтуерно приложение, измести вниманието на публиката от шедьовъра на Вермеер в Хага.

Музеят е " Маурицхойс " в Хага. Същият, който притегля целогодишно тълпи от фенове на Йоханес Вермеер и неговото " Момиче с перлената обица " от 1665 година. Три века и половина по-късно цифровият дизайнер от Берлин Джулиан ван Дикен дръзва да предложи нов прочит на картината, като употребява програмен продукт с изкуствен интелект, с цел да генерира портрета, наслагвайки огромен брой изображения на скици, фотоси и сходни облици. Резултатът е наименуван " Момичето със светещите обици ". Той е измежду финалистите в конкурс за галерия, разгласен от музея " Маурицхойс ".

" Щом разбрахме, че оригиналът на " Момичето " ще бъде изложен в Амстердам за огромната галерия на Вермеер, взехме решение да действаме друго. Организирахме конкурс, призовахме феновете да се вдъхновят от " Момичето " и да изпратят цифрови копия на своите произведения. От 3482 подбрахме и отпечатахме 170 картини за тази зала ", съобщи Борис де Муник, представител на музея " Маурицхойс ".

" Момичето със светещите обици " несъмнено е център на внимание в изложбата. Но с изключение на интерес и утвърждение, платното провокира рецензии и разногласия дали резултатът от наслагването на изображения от програмен продукт може да се назовава изкуство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР