Изкуственият интелект вече е бъдещето за технологиите особено като се

...
Изкуственият интелект вече е бъдещето за технологиите особено като се
Коментари Харесай

Google Bard: Ръководство за новия чатбот на Google

Изкуственият разсъдък към този момент е бъдещето за технологиите изключително като се има поради известността на ChatGPT. И по този начин естествено основният изпълнителен шеф на Alphabet Inc и Гугъл, Сундар Пичай, показа своя ИИ езиков модел Bard посредством блог обява през февруари 2023 година

Bard е създаден, с цел да усъвършенства качеството на резултатите от търсенето посредством схващане на всички нюанси на човешкия език. Гугъл разказва Bard като „ допълнение към търсенето “.

Работейки с езиковия модел на Гугъл за приложения за разговор, Bard има главното преимущество да генерира по-дълги и по-информативни фрагменти за резултатите от търсенето. Тази функционалност разрешава на потребителите да схванат по-добре наличието на дадена уеб страница преди да кликнат на нея, спестявайки време и старания.

Изкуственият разсъдък се употребява все по-често от креативните промишлености. ИИ инструментите могат да генерират наличие дейно в огромни мащаби. Освен това, ИИ може да проучва данни и потребителско държание – това дава опцията на фирмите да приспособяват наличието си към характерна таргет група.

В това отношение няколко модела на ИИ оказаха доста въздействие върху креативната промишленост. DALL-E от OpenAI може да генерира изображения от текстови команди, а StyleGAN от NVIDIA може да основава реалистични изображения на човешки лица.

А Гугъл Bard? Какво място заема той в креативните промишлености. Продължете да четете, с цел да разберете всичко, което е ясно досега за чатбота с ИИ на Гугъл.

Как работи Bard?

Bard се зарежда от езиковия модел на Гугъл за приложения за разговор (Language Model for Dialogue Applications – LaMDA). LaMDA е група от разговорни езикови модели, които разрешават на машините да беседват по-лесно с хората, като прави разговора по-естествен и занимателен. LaMDA има специфична конструкция, която претегля въведените текстови данни съгласно мярката за приложимост, осигурявайки подтекст, който разрешава на ИИ да отбелязва съответната информация с думи в едно цяло изречение. Следователно генерираният диалог има прелестен поток и наподобява изцяло натурален.

Езиковите модели съставляват невронни мрежи с до 137 милиарда параметри, подготвени благодарение на машинно образование. LaMDA от Гугъл беше авансово подготвен на 1,56 трилиона думи уеб текст и обществени диалогични данни. Това включва, само че лимитира до Wikipedia, кодови документи от уеб страници за програмиране, уроци, диалогични данни от обществени конгреси. Тези данни за образование включват език от разнообразни стилове – художествена и нехудожествена литература, механически и разговорни разговори и други. По този метод се дава необятен обсег от данни за образование на логаритъма на LaMDA.

В съпоставяне с други принадлежности за писане с ИИ на пазара (като да вземем за пример ChatGPT), Гугъл Bard към момента е в ранен стадий на развиване. Въпреки това съгласно първичните потребителски отчети, той може да генерира наличие в разнообразни формати, в това число лирика, текстове на песни и разнообразни истории. Другото му преимущество пред останалите принадлежности с изкуствен интелект е за потребителските команди, които разрешават по-интерактивно и даже взаимно писане на текст.

Bard също по този начин може да извлича отговори от интернет – това значи, че постоянно ще разполага с най-актуалната информация. Въпреки това, някои консуматори показаха грешки в информацията, предоставена от Bard (като в резултат на това Гугъл загуби $100 милиона от цената на акциите си). Винаги проверявайте наличието, генерирано от изкуствен интелект.

Способностите на Bard да основава текстове в разнообразни стилове и жанрове

Гугъл Bard има капацитета да бъде мощен принадлежности за писане на текст от разнообразни жанрове – лирика, художествена литература, сюжети и други. Едно от главните преимущества от потреблението на Bard е способността му да генерира римувана лирика – това прави инструментът неповторим. Това може да спести време на поетите и да им обезпечи нужното ентусиазъм да пишат.

Bard може да бъде и скъп инструмент за сценаристи и създатели. Чрез анализирането на към този момент съществуващо наличие, Bard може да разпознае модели и да даде хрумвания и оферти на писатели, като построи герои, съществени сюжетни линии, разговори за романи, филми или сериали. Важно е обаче да се означи, че Bard обезпечава ентусиазъм на създателите, той не може да замести творчеството и прочувствената дълбочина, които се крият в хората.

Следователно този инструмент би трябвало да се преглежда като прийом за допълнение и възстановяване на процеса на писане, а не като сурогат на човешкото творчество.

Бъдещето на писането: по какъв начин Bard ще способства за креативния развой

Тъй като Гугъл Bard към момента е в начален стадий на развиване, е мъчно да се оцени въздействието му върху писателската промишленост. Засега той е наличен единствено за бета тестери в Съединени американски щати и Обединеното кралство – това значи, че единствено стеснен брой писатели могат да го употребяват към този миг. Със способността си да генерира висококачествено наличие в разнообразни стилове и формати, Bard може да се трансформира в скъп инструмент за писатели, които желаят да канализират работата си или просто да се вдъхновят.

Едно евентуално влияние на Bard върху кариерата на писателите е капацитетът за повишение на успеваемостта и продуктивността. Използвайки Bard за генериране на хрумвания и оферти, писателите могат да спестят време и да се съсредоточат върху други аспекти от процеса на писане. Освен това, Bard може и да отвори нови порти за писателите.

Някои писатели може да се тормозят, че Bard и други ИИ принадлежности за писане могат да лишават работата им. Въпреки това, както беше конкретизирано по-рано, генерираното от ИИ наличие няма да служи като сурогат на човешката креативност. Малко евентуално е Bard изцяло да размени човешките писатели.

Предимствата и минусите за потреблението на ИИ инструмент за креативно писане

Досега към този момент се откроиха някои преимущества и дефекти, които имат ИИ инструментите, когато става въпрос за креативните промишлености. И въпреки всичко би трябвало да се имат поради някои етични съображения и евентуални последици, когато се употребява изкуствен интелект за разнообразни произведения.

Основното етично основание е капацитетът генерираното от ИИ наличие да наруши правата за интелектуална благосъстоятелност. Ако наличието, генерирано от ИИ, е сходно на съществуващи творби, това може да се смята за нарушавания на законите за авторско право или търговски марки. Това може да докара и до обвинявания в плагиатство. Плагиатството е сериозен проблем в научен и професионален подтекст, защото нормално се преглежда като нарушаване на просветителните правила в образователните заведения.

Плагиатството на наличие може да има съществени последствия – загуба на доверие, правни дейности, загуба на студентски/преподавателски права и други. Друго терзание по отношение на етиката е, че генерираният от изкуствен интелект материал може да популяризира предубеждения, пристрастия и стандарти. Тъй като ИИ инструментите се образоват посредством съществуващи данни, те могат да възпроизведат към този момент наличните пристрастия и стандарти в своите резултати, а това може да усили негативен отзив от обществото.

За да се подсигурява, че ИИ се употребява етично и отговорно, от значително значение е разработчиците да имат поради евентуалните последствия от потреблението на тези данни и да подхващат стъпки за намаляване на негативен отзив. Това може да включва търсене на повече разнородни данни за образование на ИИ модели, бистрота по отношение на наличието, генерирано от ИИ, както и ангажиране на необятната общност да употребява инструментите отговорно. За да бъде в действителност реализирано, може би се постановат промени в законодателството.

Може ли изкуственият разсъдък да размени човешкото творчество?

ИИ инструментите като Bard в никакъв случай не могат да заменят човешката креативност. Има обаче по-широки обществени последствия от разчитането на ИИ за креативна работа, изключително за писане.

Ако наличието, генерирано от изкуствен интелект, стане по-разпространено, това може да понижи търсенето на човешка креативна работа и да докара до обилни стопански и обществени последствия. Освен това, в случай че основателите разчитат прекалено много на наличие, генерирано от ИИ, това пък ще докара до липса на автентичност и многообразие в креативен артикул.

Потребителите би трябвало деликатно да употребяват Bard. Генерираното наличие би трябвало постоянно да се ревизира, с цел да се подсигурява неговата надеждност и годност. Bard е единствено помощно средство за основателите на наличие да подобрят и усъвършенстват творбите си.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР