Изкуственият интелект продължава да навлиза все по-детайлно и практически в

...
Изкуственият интелект продължава да навлиза все по-детайлно и практически в
Коментари Харесай

Председателят на БАСКОМ: IT специалистите в България са с по-висок стандарт на живот от техните колеги в Германия

Изкуственият разсъдък продължава да навлиза все по-детайлно и на практика в сфери, за които единствено преди месеци се е говорило теоретически. Развитието към този момент е по-регламентирано и структурирано от началния интервал на изпробване, като в България има качествена смяна в опитите на компаниите да вкарат технологията, а IT бизнесът интензивно споделя опит и информация. Това ще даде на България доста съществено преимущество в съревнованието за AI, каза Доброслав Димитров, ръководител на БАСКОМ и БРАИТ, в ефира на предаването  " Светът е бизнес " по Bloomberg TV Bulgaria.

Достъпът до гении продължава да остава жизненоважен за IT промишлеността и това продължава да е правилно с навлизането на AI. Целият бранш остава подвластен от наличността на хора и желанието им да работят в България, сподели Димитров.

" Ако един редови програмист или специалист ви е бил потребен за едно нещо преди, в ерата на изкуствения разсъдък ви би трябвало доста добър специалист, който да може да се възползва от този инструмент. Ако не може да се възползва от него, неговата добавена стойност пада доста доста. Тук образованието и желанието да надграждаш себе си е доста значимо - хората обичаме да сме мързеливи, станали сме специалисти в дадена област и сме щастливи. Което се случва тук е, че би трябвало доста бързо да се научим на нови неща. "

Такива фрагменти са мобилни, което прави и IT бизнесът толкоз мобилен, защото е напълно основан на този човешки капитал.

" Нашият бизнес наподобява доста приветлив, с доста висока добавена стойност, само че той е и доста трошлив - това е частта, която страната не схваща... Когато изискванията в страната не са ОК, човек си събира фамилията и се реалокира някъде другаде ", сподели Димитров и добави, че заплащането към този момент не е главната причина за напускането на български програмисти, а неща като обучение на децата, опазване на здравето или неприятна инфраструктура.

" През последните пет-шест години IT експертите в България са с по-висок стандарт на живот от техните сътрудници в Германия. Но не можем да излезем с другите условия, които са отвън парите - става дума за средата, в която живеем. Причината да остават, е че въпреки всичко имат по-висок стандарт на живот - в случай че им вдигнем налозите, те губят повода да останат тук. "

Без обилни и бързи усъвършенствания в средата на живот и държавна политика за налагането на България като положително място за живеене, страната няма да успее да притегли и нужните на промишлеността фрагменти от чужбина, сподели Димитров. Трябва да се разпознае, че човешкият запас е най-малко толкоз значим, колкото е финансовият, и това мислене би трябвало да се постанова на всяко едно равнище, добави той.

Повишаване на оптималния застрахователен приход ще усили разноските на компаниите в бранша и ще понижи привлекателността на България за IT експерти, а последните оферти на Министерство на финансите за формула, по която равнището да бъде качвано всяка година и да е обвързвано със междинната заплата, ще го трансформира във " форма на прикрит напредничав налог ", сподели Димитров. Секторът не е срещу повишението, в случай че за това има добра обосновка.

" Ако стопанската система на България тази година порасне, единствената причина за това ще бъдат IT промишленостите ", сподели Димитров, позовавайки са на данни от вътрешно проучване на бранша.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР