Изкуственият интелект може да създаде кавказки лица, които изглеждат по-реалистични

...
Изкуственият интелект може да създаде кавказки лица, които изглеждат по-реалистични
Коментари Харесай

Проучване: Създадените от изкуствен интелект белокожи лица могат да изглеждат по-реални от човешките

Изкуственият разсъдък може да сътвори кавказки лица, които наподобяват по-реалистични от същинските човешки, сочи ново изследване, представено от Прес асосиейшън/ДПА.

Данните от проучването, ръководено от специалисти от Австралийския народен университет, са оповестени в изданието " Сайкълоджикал сайънс ". 

Те демонстрират, че за повече хора генерираните от изкуствен интелект белокожи лица са по-автентични, в сравнение с тези на същински хора. Проучването демонстрира обаче, че същото не се отнася за лицата на цветнокожи, основани от технологиите. 

Водещият създател на публикацията доктор Ейми Дауел счита, че повода за забележителната разлика сред генерираните лица на бели и цветнокожи се дължи на обстоятелството, че логаритмите за изкуствен интелект се образоват непропорционално доста върху белокожи облици.

" Ако генерираните от изкуствен интелект бели лица непрекъснато се възприемат като по-реалистични, то тази технология може да има съществени последствия за цветнокожите, като в последна сметка ускори расовите предубеждения онлайн ", изяснява тя. " Този проблем към този момент е явен при актуалните технологии с изкуствен интелект, употребявани за професионално изглеждащи изображения на облици ".

Според Дауел при потреблението за цветнокожи хора, изкуственият разсъдък трансформира цвета на кожата и очите им в сходство с този на белите човеци.

Изследователите откриват, че когато става въпрос за " хиперреализъм " на изкуствения разсъдък, множеството хора не осъзнават, че са заблудени.

Съавторът на проучването и докторант във висшето учебно заведение Елизабет Милър изясни, че множеството от участниците в проучването, които са били най-уверени в правилността на отговорите си, парадоксално са считали, че лицата на изкуствения разсъдък са същински. Според нея това значи, че тези хора не знаят, че са излъгани.

Изследователите съумяват да открият и аргументите, заради които лицата с изкуствен интелект заблуждават.

Въпреки че има физически разлики сред генерираните от изкуствения разсъдък облици и човешките лица, участниците в изследването ги интерпретират неправилно.

Дауел разкрива, че по-непропорционалните лица са характерен симптом, че са основани посредством новите технологии. Хората обаче го приемали неправилно като симптом за човещина.

" Не можем да разчитаме на тези физически признаци дълго време. Технологията на изкуствения разсъдък се развива толкоз бързо, че тези разликите евентуално скоро ще изчезнат ", споделя изследователската. 

Според нея това може да има съществени последствия за онлайн дезинформацията и кражбата на идентичност.

Дауел приканва за обществена бистрота във връзка с изкуствения разсъдък, с цел да може обществото да разпознава проблемите с технологията, преди те да се трансфорат в по-значими, добавя Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР