Изкуственият интелект (ИИ) може да предвижда усложненията от различни заболявания

...
Изкуственият интелект (ИИ) може да предвижда усложненията от различни заболявания
Коментари Харесай

Изкуственият интелект може да помогне в борбата с онкологичните болести

Изкуственият разсъдък (ИИ) може да планува затрудненията от разнообразни болести по-успешно, в сравнение с лекарите, оповестява Агенция Франс Прес. Възможностите на ИИ за образна диагностика към този момент са потвърдени.

Изкуственият разсъдък сподели, че е кадърен да издържи сполучливо изпитите, които поставят студентите по медицина. 

Сега ИИ показва още една дарба - да планува риска от гибел, от още един банкет в болница и вероятни затруднения. Изследването на тази опция на изкуствения разсъдък е оповестено в научното сп. " Нейчър " Разработката е на екип от факултета по медицина на университета " Гросман " в Ланген, Ню Йорк. Тестовете на софтуера са извършени с голям брой лечебни заведения, с които работи образователното заведение, като задачата е била да се планува регулярната приложимост на ИИ в здравната процедура. 

Водещият създател на проучването Ерик Орман, който е неврохирург и инженер по информатика, изясни, че опциите на ИИ да планува затруднения съществуват отдавна, само че до момента не са употребявани доста в практиката, защото допускат сериозна работа по събиране и форматиране на данните. 

Според Орман " съществува нещо, което е общо за здравната процедура на всички места по света и това е воденето на бележки от страна на лекарите на база това, което виждат. Лекарите беседват с пациентите. Следователно нашата концепция е да проучим дали можем да използваме тези бележки като източник на данни и да конструираме модели. "

Изработеният софтуерен модел за предугаждане на затруднения носи името NYUTron и е основан на съображение прегледи на досиетата на 387 000 пациенти в интервала януари 2011 и май 2020 година в нюйоркски лечебни заведения. Използвани са медицински отчети, бележки върху смяната в положението на пациентите, образна диагностика, наставления за пациентите при изписването от болничното заведение. Данните образуват корпус от 4,1 милиарда думи.

Едно от главните провокации пред софтуера е била интерпретацията на езика, употребен от лекарите. Вариациите могат да бъдат огромни според от специалностите, изключително в съкращенията. 

Тестувана е и използването на ИИ в действителни условия. Анализирани са медицински отчети от болница в Манхатън, а след това резултатите са съпоставени с тези в болница в Бруклин. Лекарите са съумели да открият голям брой случаи,  в които предвижданията на софтуера са били точни. 

Софтуерът NYUTron е разпознал 95 % от случаите на умряли пациенти в партньорските лечебни заведения и 80 % от тези, които са признати още веднъж в болница по-малко от месец след изписване,  добавя Българска телеграфна агенция.
Резултатите са по-точни от по-голямата част от лекарските прогнози и от осведомителните модели, които не са учредени на ИИ. 

За всеобща изненада обаче един почитан в своята професионална среда доктор, податлив към опити, е дал предвиждания, които надминават по акуратност тези на софтуера, сподели Ерик Орман. 

Софтуерът е планувал с акуратност 79 % от продължителността на болничния престой, 87 % от случаите, в които на пациентите е отказано покритие на болничните разноски от здравната застраховка, и 89 % от случаите, в които пациентите са страдали от спомагателни патологии. 

Изкуственият разсъдък в никакъв случай няма да размени връзката лекар-пациент, сподели доктор Орман. Но той ще разреши на лекарите да получат повече информация и да взимат по-точни решения.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР