Изкуственият интелект е обучаван върху милиони данни и може до

...
Изкуственият интелект е обучаван върху милиони данни и може до
Коментари Харесай

Футуролог: Изкуственият интелект е много полезен в медицината, но това не прави лекарите излишни

Изкуственият разсъдък е обучаван върху милиони данни и може до 5 години напред да планува дали сърцето ни ще бъде отвън темп, дали има риск от инсулт, инфаркт или рак. Човекът обаче е този, който би трябвало да се произнесе и да каже финалната дума, защото става доста неточности.

Това сподели футурологът доцент доктор Мариана Тодорова от Института по философия и социология към Българска академия на науките пред Bulgaria ON AIR във връзка основания от Гугъл генеративен изкуствен интелект за здравно проучване AMIE. Създателите са обучили софтуерната машина на 100 000 действителни разговора и доста резюмета, които са писани от лекари.

„ Изкуственият разсъдък е доста потребен и в диагностиката, и в предварителната защита. Вече има чаши, които единствено отпивайки от тях, проучват нашия мирис и над 300 болести могат да бъдат превантивно прихванати. Има и такива умни огледала, които единствено по лицевата експресия, свързани с изкуствен интелект, виждайки някакви симетрии и асиметрии, също могат над 150 болести да разпознават. Когато ние употребяваме всевъзможен подобен вид датчици, години преди да имаме някакъв проблем, ще знаем цялостния си статус и ще можем да действаме. Медицината ще се обърне от реактивна в самодейна “, съобщи доцент Тодорова.

Тези платформи оферират и разновидности на лекуване. Все още равнището е пробно и наложително би трябвало да се консултираме с лекари.

„ И AMIE, и Dr. Watson, и всички други съпоставени количествено с диагнозите, които вършат човешките лекари, имат по-голяма успеваемост, само че би трябвало да кажем, че това се случва, когато се диагностицират относително здрави хора. Платформите разполагат с голямо количество данни, обработват информация от целия свят и прецизността при слагане на диагнозата е доста огромна. Това обаче не прави лекарите непотребни. Когато има хора с няколко хронични болести и те си взаимодействат, е доста по-добре да се вземе мнението на лекарите “, добави сподели доцент Тодорова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР