Изкупните цени на гроздето в Сливенско паднаха до 20 стотинки

...
Изкупните цени на гроздето в Сливенско паднаха до 20 стотинки
Коментари Харесай

Изкупните цени на гроздето в Сливенско паднаха до 20 стотинки за килограм

Изкупните цени на гроздето в Сливенско паднаха до 20 стотинки за кг. Това заяви пред кореспондент на Българска телеграфна агенция Димитър Петков, кмет на сливенското село Глушник, където се намират едни от най-големите лозови масиви в общината.

Проблеми с реализирането на продукцията срещат и производителите от прилежащите села Драгоданово, Калояново и Блатец. Такава цена оферират прекупвачите за винените сортове грозде, измежду които обичайните локални са мускат, мискет, ркацители, сливенска шевка, мерло и каберне. Много от стопаните се принуждават да продават продукцията си на пътя, като изкупната цена на дребно е към 50 ст. за кг.

Според хората, цената е доста ниска и не може да покрие разноските за лозята, измежду които напръскване, прекопаване, рязане и други За да не бъдат на загуба, производителите би трябвало да продадат продукцията си на най-малко 60 ст. за кг. Реколтата е с доста положително качество, гроздето е с висока захарност, добивите също са високи. По информация от Областната дирекция "Земеделие " в Сливен, междинният рандеман при винените лозя в Сливенско е 715 кг/дка, а при десертните сортове - 500 кг/дка.

В предишни години гроздето е било изкупувано от търговци от Северна България, а по-малко от винпроми. Производителите считат, че слабото търсене тази година се дължи на импорт от Румъния, Молдова и Македония на по-ниски цени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР