Изкупната цена на кравето мляко за второто тримесечие в сравнение

...
Изкупната цена на кравето мляко за второто тримесечие в сравнение
Коментари Харесай

Прогнозират поскъпване на млякото

Изкупната цена на кравето мляко за второто тримесечие в съпоставяне със същия интервал на предходната година се е повишила с 3%, при овчето - с 9%. Това е споделила доктор Даниела Димитрова от Центъра за стопански проучвания в селското стопанство по време на конференция, проведена от Института за земеделска стопанска система. " Засега това нарастване не съумява да посрещне актуалното нарастване на цените на фуражите, което по данни на Национален статистически институт е с 10-15% за същия интервал ", споделя доктор Димитрова, представена от economic.bg. Предвижданията за цената на млякото през актуалната година са тя да се покачва поради растящите индустриални разноски и нарастването на цените на млечните първични материали.

" Прогнозираме поголовието от млечни крави през 2021 година да намалее до 221 000 животни или с 3% по-малко от 2020 година Стадото от млечни овце също ще претърпи съкращения с към 2%. Средносрочните вероятности демонстрират, че поголовието от млечни крави може да се намали до 190 000 глави, а при овцете - до 880 000 животни ", показва специалистът.

Оценките за общото произвеждане на краве и овче мляко през 2021 година са за 934 000 тона, което съставлява спад с 2% спрямо 2020 година Това се дължи на засушаването през главните пасищни месеци и растящите цени на фуражите.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР