Исторически момент за АЕЦ Козлодуй! Така енергийният служебен министър Владимир

...
Исторически момент за АЕЦ Козлодуй! Така енергийният служебен министър Владимир
Коментари Харесай

Над 40 касети от новото ядрено гориво са заредени в V блок на Козлодуй

Исторически миг за АЕЦ " Козлодуй "! Така енергийният длъжностен министър Владимир Малинов дефинира края на процеса по внедряване на първото различно нуклеарно гориво на 5-и блок на АЕЦ " Козлодуй ", съобщи БНР.

В осъществяване на своята стратегия за диверсификация на нуклеарното гориво централата подписа контракт с " Уестингхаус илектрик " - Швеция за доставка на гориво. Първата пратка дойде предишния месец, а горивото получи лиценз от Агенцията за нуклеарно контролиране. Зареждането на касетите, което стартира при започване на месеца, към този момент е завършило.

В момента 5-и блок е спрян за планов годишен ремонт. 43 касети в реактора му, или 1/4 от потенциала на горивното тяло, е с касети на " Уестингхаус ", стана ясно през днешния ден на формалната гала, на която участваха и американският дипломат Кенет Мартен, и представители на доставчика " Уестингхаус ".

" С внедряването на американско гориво се подсигурява сигурната и безвредна употреба на централата ", уточни от своя страна служебният министър председател Димитър Главчев.

" Имаме нещо действително. Освен 43-те касети, които в този момент са заредени с " Уестингахус ", имаме контракт и с " Фраматом " за 6-и блок, който обезпечава свежо гориво за него, тъй че със сигурен и безвреден ядреногоривен развой и диверсификация се основават повече благоприятни условия за избор ".

Премиерът разяснява и тематики от деня. Той сподели, че няма да има повишаване на тока, с изключение на оповестеното от 2% и се търси метод да бъде запълнен част от енергийния фонд " Сигурност ", който да подсигурява, че цената на тока няма фрапантно да се промени.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР