Изкривени железа вместо натоварени кораби - това плува във водата

...
Изкривени железа вместо натоварени кораби - това плува във водата
Коментари Харесай

Ще потъне ли US икономиката под падналия мост в Балтимор

Изкривени железа вместо натоварени кораби - това плува във водата край пристанището на Балтимор, откакто плавателният съд " Дали " се удари в моста " Франсис Скот Кий " и отчасти го унищожи на 26 март. Вече е ясно, че случаят е лишил живота на шестима служащи, само че занапред се виждат и вредите както за локалната, по този начин и евентуално - за националната стопанска система на Съединени американски щати.

Пристанището остава затворено за неопределен срок поради блокираното от падналия мост водно трасе. Maersk, чиито контейнери се виждаха на борда на " Дали ", оповестиха, че няма да обслужват врата, " до момента в който не се удостовери, че прекосяването през региона е безвредно ". Товарите ще се пренасочат през други пристанища, само че това може да докара до забавяния, предизвестиха от датската компания.

Това не е детайлност от пейзажа. Балтимор е деветото по величина американско пристанище за интернационалните товари. През 2023 година в него са обработени рекордните 52,3 млн. тона карго на стойност 80,8 милиарда $.

Балтимор е и водещото пристанище в Съединени американски щати за селскостопански и строителни машини, както и за импорт на захар и гипс и е второто в страната по експорт на въглища.

То е и огромен разпределителен център за коли, контейнери и други товари, като няма конкуренция в Съединени американски щати със своите 850 000 обработени транспортни средства за предходната година, отбелязва в собствен материал CNN.

От тях 100 000 са на Volkswagen, като и от немския автомобилостроителен колос предизвестиха за евентуални забавяния на доставките, защото автовозите ще би трябвало да бъдат товарени на други места.
 Бурни времена за морския превоз - всички търсят други възможности на китайските фабрики
Бурни времена за морския превоз - всички търсят други възможности на китайските фабрики

Увеличава се товарооборотът вътре в Азия

Терминалът, който BMW употребява за вноса на своите коли, не е обиден и ще продължи да работи. Toyota чакат " прочут резултат " върху износа на колите.

Икономиката на Балтимор, обаче, ще усети неналичието на моста по-тежко. Според публични данни на щата Мериленд пристанището директно основава и поддържа 15 330 работни места, както и 139 180 в обвързваните с активността му компании. Това са над 150 хиляди семейства.

Между 30 000 и 35 000 коли и камиони минаваха по моста всеки ден, а в този момент в региона на употребяваните като различни трасета тунели ще има тапи и също така няма да има по какъв начин да се транспортират рискови материали. Прехвърлянето на товарите към Филаделфия, Норфолк и Ню Джърси евентуално може да вдигне цената на автомобилния и жп превоз.

Забавянето на сушата, пък, ще докара и до закъснение по другите пристанища, а това ще усили натиска върху трансатлантическия трафик, предизвестяват специалисти. Казано най-просто - на източното крайбрежие на Съединени американски щати се задава логистичен призрачен сън.
 Как въздушният превоз
Как въздушният превоз " торпилира " морския карго бизнес

Случва се за по-малки размери цените за морски и въздушен превоз да са съвсем изравнени

Според основния икономист на Moody " s Analytics протичащото се няма да има тежък резултат върху цялата американска стопанска система, само че е значимо да се подчертае, че този вид оценки сега са сложни заради една съществена причина - не е ясно какъв брой време пристанището на Балтимор ще остане затворено.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР