Изключват Турски поток“? Като нищо, но само след европейско решение! След

...
Изключват Турски поток“? Като нищо, но само след европейско решение!
След
Коментари Харесай

Изключват „Турски поток“? Като нищо, но само след европейско решение!

Изключват „ Турски поток “? Като нищо, само че единствено след европейско решение!

След 2025 година газопроводът „ Турски поток “ ще стане единственият, пренасящ съветски газ за Европа. Тогава той би могъл да се спре напълно, само че единствено в случай че има общоевропейско решение. Това разяснява по БНР Мартин Владимиров, шеф на стратегия „ Енергетика и климат “ в Центъра за проучване на демокрацията във връзка изтеклите документи за пътната карта за газопровода „ Турски поток “.

Преди дни през изтекла преписка на съветски политици се появи пътната карта за построяването на оборудването, която доказва, че построяването на трасето е било авансово контрактувано, а последвалите процедури са били проформа.

„ Не се изненадахме, досещахме се, че планът е следен от съветската страна и всички институции са съдействали за бързото му осъществяване, чиято цел е Русия да има нов маршрут за съветски газ и да заобиколи Украйна “, уточни Владимиров. „ Пътната карта е един от многото документи и стъпки в българската енергетика, които пазят непознати политически или локални частни ползи. „ Турски поток “ е подобен план и следващ образец, който ни струва над 3 милиарда лева “, разяснява специалистът. По думите му картата демонстрира по какъв начин съветската страна авансово е начертала всички стъпки, които само видимо подтикват състезания и публични поръчки, само че действително зад тях стои дългата сянка на „ Газпром “, който избира подизпълнителя на строителството, финансира плана и резервира пълния потенциал на газопровода, тъй че той да не може да се употребява за нищо друго, с изключение на за транзитиране на съветски газ към Сърбия и Унгария.

Според него регулаторите у нас не са самостоятелни, а в политическо послушание, визирайки отхвърли на Комисия за защита на конкуренцията да се подпише контракт с друга компания, а не с определената.

„ Решението на Комисия за защита на конкуренцията не е по-различно от други нейни дейности. Регулаторите и енергийното министерство бяха строени да следват тази позиция. Още тогава стана ясно, че доставката на тръбите за „ Турски поток “, наименуван от нас „ Балкански поток “, са доставени 6-9 месеца преди да се подписа контракт с изпълнителя за доставка на тръбите. “

Държавата е знаела кой ще победи, кой ще извърши плана, и към този момент разноските за тръбите са направени от компания – най-големият производител на тръби в Русия, чийто притежател е глобен от Съединени американски щати “, разяснява още той. По думите му обстановката може да се опиша с думите „ лява ръка, десен джоб “, т.е. „ Газпром “ финансира плана, само че след това си връща парите посредством директните такси, докато България е единствено медиатор, „ който чисто писмено организира плана “.

Относно думите на Бойко Борисов, който съобщи, че се гордее с „ Турски поток “, както и че на издигнатото от нас се дължи доставянето на газ за Гърция, Сърбия и други, Владимиров уточни, че риск за доставките на природен газ за Югоизточна Европа не е имало и в случай че не е бил построен „ Турски поток “, за Сърбия и Унгария те са можели да минават през Украйна и Словакия. 

Според него е пресилено и изказванието на Борисов, че в случай че България не се бе съгласила, щеше да бъде заобиколена, а тръбите щели да отидат за скрап. „ Това бе тактиката на „ Газпром “ – „ разделя и владей “. България се трансформира в Троянски кон за това Украйна да бъде заобиколена, но това се правеше от 2016 година и от останалите страни “, уточни Владимиров.

След 2025 година „ Турски поток “ ще стане единственият, пренасящ руски газ за Европа.

По думите му тогава би могло той да спре напълно, само че единствено в случай че има общоевропейско решение.

„ Отваря се голяма политическа опция Европа да спре вноса на съветски тръбен газ, но за тази цел има потребност от съдействието на България, Гърция и Румъния. Има задоволително различни доставки “. „ България не печели нищо от „ Турски поток “, той е единствено директен, не внасяме газ, съобщи специалистът. “

Имаме интерес да изключим „ Турски поток “ и да се отделим изцяло “, съобщи той. Според него и другите страни имат интерес от сигурни различни доставки, защото не е ясно какъв брой дълго Русия може да придвижва съветски газ надеждно. За да се избегне рискът от наказания обаче, съгласно него е нужно общо районно политическо решение.

„ В момента инфраструктура със значение за националната сигурност на процедура е следена от страна, която е оповестила страната ни за неприятелска. Тези причини могат да бъдат импортирани като законодателни промени и да се сътвори вярната рамка за сходни дейности. Но първо би трябвало да има европейско политическо решение. Затова би трябвало да настояваме като район “, счита той.

Източник: БНР

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР