Изключителното представяне на българските спортисти донесе на страната ни 39

...
Изключителното представяне на българските спортисти донесе на страната ни 39
Коментари Харесай

Впечатляващи 39 медаза България от Световното по таекуон-до

Изключителното показване на българските спортисти донесе на страната ни 39 оценки от приключилото довечера 21-о Световно състезание по Таекуон-до ITF. В продължение на шест дни пловдивската зала „ Колодрума” беше хазаин на авторитетния конгрес, който се състоя във всички дисциплини и категории. През днешния ден златните медали се усилиха с още четири, откакто Йордан Стаев на „ силов тест” (чупене) пречупи конкуренцията на 25 състезатели, с цел да грабне златния орден за повторно в кариерата си. Катрин Гемкова (58 кг) на спаринг-девойки до 17 години е шампионка на планетата, с помощта на петте си победи по пътя към купата. Екатерина Иванова (45 кг) при девойките също до 17 годишни справедливо стана златна медалистка. Елена Недева от през днешния ден и тя е на върха в дисциплината (ветерани-спаринг) до 61 кг.

Сребърни оценки от последния ден на шампионата за девойките – младша (отборно). Екатерина Иванова, Елена Любомирова, Лилия Митрева, Ивет Василева и Ирен Касъклиева изгубиха финала от Северна Корея и се качиха на второто място на подиума за награждаване. Ботьо Колев (90кг) и Денка Кацарска (54кг) при ветераните на спаринг – самостоятелно.

Уникален малшанс за националите ни при мъжете – отборно (спаринг) в полуфинала с Русия. Нашите приключиха наедно (2 победи, 2 загуби и 1 равенство) и се наложи шеста среща, която да дефинира единият финалист по пътя към купата. Любомир Бакалски излезе за повторно на татамито и водеше до последните 5 секунди, когато след противоречиво решение на съдиите арбитрите обърнаха резултата в интерес на Русия и по този начин България остана единствено с бронзов орден. По –късно руснаците победиха в разногласието за златото Гърция с 4:1 гласа. Нашите бяха в състав: Рами Шау, Николай Петков, Любомир Бакалски, Дени Велев и Антон Горелков.

Бронзово отличие и за женския ни тим на спаринг (Албена Ситнилска, Любина Лесова, Дина Ел Шарафи, Василена Йорданова, Маргарита Стойчева и Катерина Бейчева) паднаха също от Русия на полуфинал и останаха на третото място в крайното нареждане. В дисциплината „ силов тест” (чупене) женският ни отбор (Амалия Колева, Албена Ситнилска, Катерина Бейчева и Любина Лесова) още веднъж завоюва бронзовите медали.

Така крайната равносметка от Световното състезание за България е 12 златни, 6 сребърни, 21 бронзови медала.

Доволен съм от цялото ни показване. Имах доста работни срещи и не съумях да виждам всичките ни състезатели, само че навреме бях уведомяван за развоя на събитията в залата. Радостното е,че при младите имаме доста медали, което е причина за бъдещи триумфи на интернационалните шампионати и шампионати. Но, желая да благодаря на всичките ми сътрудници от федерацията, на целия учредителен комитет, на доброволците, на работещите неуморно хора за положителното ни показване като домакини на този конгрес. Беше доста мъчно, само че се справихме. За първи път в историята на международни шампионати има толкоз състезатели и многочислени делегации. Бяхме заели половин Пловдив като хотели, рейсове и човешки капацитет. Специално желая да отбележа и изключителната работа на моя сътрудник и вицепрезидент на нашата федерация Костадин Димитров. Успоредно със служебните му задължения като кмет на регион „ Тракия”, той беше постоянно разполагаем по отношение на организацията и решаваше нещата положително”, сподели президентът на БФТаекуон-До Марио Богданов, който беше избран отново на конгреса на централата за нов мандат като вицепрезидент на Световната федерация – ITF и нараснал в 8-ми дан.

На приключилия шампионат в Пловдив участваха 1588 състезатели от 80 страни. Специалният амулет на шампионата - артист, облечен като пандата Кунг Фу По, беше част и от церемонията по награждаване на призьорите и закриването на форума, като завоюва благосклонностите на спортистите и феновете по трибуните.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР