Изключително озадачаващо определение постанови Административен съд София-град, който трябваше да

...
Изключително озадачаващо определение постанови Административен съд София-град, който трябваше да
Коментари Харесай

Съдът с тревожно определение! Остави без разглеждане жалбите срещу кариерата край Горнослав

Изключително озадачаващо определение постанови Административен съд София-град, който трябваше да прегледа жалбите на съперници на създаване на кариера край Горнослав. В момента такова капиталово желание на фирмата „ Запрянови-03 “ е утвърдено с решение на Министерски съвет, а против реализирането му бе поета мощна атака от странана стотици граждани, както и природозащитни организации. 
Прочетете още

Жалбите им против решението на Министерски съвет бяха препратени към Административния съд, откакто Върховен административен съд приключи разглеждането им и се разгласи за незапознат. Вместо да стартира произвеждане обаче съдът в столицата ги разгласи за неприемливи и ги остави без разглеждане, научи TrafficNews . Доводът, на която се базират магистратите –граждани, които имат парцели наоколо до територията на концесията, в действителност нямат юридически интерес да апелират.

„ Актът на Министерски съвет в процедура за даване на концесия... не визира правата и законните ползи на жалбоподателите, с оглед характера на обжалвания акт, който не е за Оценка на влияние на околната среда “, показват от съда. Правният орган добавя, че тъй като парцелите на част от жалбоподателите не попадат в концесионната повърхност и по тази причина – те не са заинтригувани лица. На тази база съдът споделя – право на оборване имат единствено притежатели на парцели в границата на концесията.

„ Този въпрос от дълго време беше решен от Върховния административен съд, който, въз основа на интернационалните актове, одобри, че заинтригувани лица по тези каузи не са единствено притежателите, само че и природозащитните организации и лицата, които по някакъв метод търпят последствията от административния акт , разяснява пред TrafficNews Снежана Стефанова юристът на жителите, оповестили се срещу създаване на кариера с 35-годишна концесия в региона на асеновградските села. 

Според юристът актуалното определение на съда е изключително обезпокоително .

„ Ако то бъде доказано от Върховен административен съд, ориста на всички сходни обжалвания ще бъде  предопределена. Тоест в бъдеще няма да могат да се апелират решения за даване на концесии нито от жители, нито от природозащитни организации, а висящите каузи най-вероятно ще бъдат прекъснати. По този метод жителите ще бъдат лишени от правото на достъп до съд в отбрана на своите права, а на страната ще бъде предоставена съвсем неограничена опция да дава концесии, поради действителната липса на правосъден надзор върху актовете на Министерски съвет в тази тенденция “, добавя Стефанова.

На този декор жалбоподатели разясниха за медията ни, че са шокирани от развоя на събитията. Те ще се възползват от правото си да апелират определението на Административния съд до 14 дни. Крайният период за тази процедура се покрива с датата на сесията на Общинския съвет в Асеновград, която те възнамеряват да посрещнат с митинг. Причината за това е, че общинарите отхвърлиха да вкарат в дневния ред предлагането им за отвод от смяна на ПУП-а на предпазените територии, попадащи в периметъра на концесията. Веднага по-късно жителите желаеха поддръжката и на кметът на Асеновград Христо Грудев, който има законово право да върне за гласоподаване въпросната точка в Общинския съвет. Припомняме, че той изрази подготвеност да спомага.

Затова преди дни от  Местния предприемчив комитет оповестиха, че са входирали публична молба до градоначалника. Той е свикан да разпореди инспекции дали капиталови планове за рандеман на подземни благосъстояния са протекли законосъобразно – тоест имало ли е публично разискване, възражения от жители и институции и взети ли са те поради.

Протестът е плануван за 22 март пред постройката, където ще заседават общинарите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР