Изключително неприятна за САЩ информация беше хвърлена в медиите броени

...
Изключително неприятна за САЩ информация беше хвърлена в медиите броени
Коментари Харесай

Защо САЩ се изнервиха на “китайската база в Куба”?

Изключително неприятна за Съединени американски щати информация беше хвърлена в медиите броени дни преди визитата на ръководителя на Държавния департамент в Пекин. Твърди се, че Китай има някаква " разследваща база " в Куба, способна да следи Югоизточната част на Съединени американски щати. И макар че всички забъркани страни отхвърлят ​​това, американската реакция беше доста нервна. Защо това, което се случва във всеки случай, е в интерес на Русия?

Китайски шпионски център се появява в Куба, на 160 километра от американската Флорида. Това заяви американският “Уолстрийт Джърнъл ”. Според специалистите, представени от вестника, тази база ще разреши на Пекин да подслушва цялото югоизточно крайбрежие на Съединени американски щати. Тоест да направи почти това, което направи Русия от базата си в Лурд (закрита при започване на 2000-те години). И в подмяна на приемането на такава опция Пекин се е съгласил да заплати няколко милиарда $ на Хавана.

Кубинските управляващи отхвърлят всичко. Заместник-министърът на външните работи на Острова Карлос Фернандес де Косио назова обявата на “Уолстрийт Джърнъл ” " безспорна погрешна ", подбудена от желанието да се оправдае дългогодишното икономическо ембарго против Куба. Китайците също отхвърлиха. Говорител на китайското външно министерство сподели, че Съединените щати " популяризират клюки и клюки ", като в същото време са " най-мощната хакерска империя в света ".

Любопитното е, че тази информация се отхвърля и от американските управляващи. Официални лица обществено споделят, че не знаят за такава база. Непублично те споделят на публицистите, че Китай не основава нищо - в последна сметка той към този момент я е основал. Те споделят, че Китай от дълго време употребява Куба, с цел да шпионира Съединените щати и даже обнови оборудването си на Острова на свободата 2019 година

" Китайската опасност на прага "

Предпазливостта на Белия дом е разбираема. Ако той публично признае съществуването на разследваща база, ще получи мощен удар от рецензии при започване на предизборната акция. И за демократи, и за републиканци – за пропускане на сериозна опасност за националната сигурност.

„ Намираме се в нова студена война – и тя стигна до прага ни “, сподели конгресменът Майк Галахър. За " китайската опасност на прага " написа и някогашният дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации, а в този момент един от претендентите за президент от Републиканската партия Ники Хейли. Тя прикани Джо Байдън да се „ разсъни “.

Разузнавателната база в Куба се възприема от американските политици като сериозна опасност – и освен тъй като Пекин може да е в положение да подслушва военните бази в югоизточната част на Съединени американски щати. Тази база е единствено семе, основа за задълбочаване на военно-политическото съдействие, което може да докара до това, че Куба ще даде на Китай опцията да проектира мощност на американския предел.

Не посредством създаване на скъпи самолетоносачни групи и разполагането им в Тихия океан, не посредством стратегии за създаване на атомни подводници, а доста по-евтино - пълноценна военна база, ситуирана на няколкостотин километра от американското източно крайбрежие. Тоест в Куба. При това база както с стандартни оръжия, по този начин и вероятно с ракети.

За Съединените щати това е недопустимо, тъй като те към момента мислят като държава-остров. Тоест страна, която е предпазена от врага с хиляди километри вода. Разбира се, степента на тази отбрана понижа след придобиването на балистични ракети от редица страни, както и асиметричните способи за офанзива, които се появиха в терористичните организации (например посредством отвлечени самолети, както се случи на 11 септември, 2001). Въпреки това Съединените щати към момента са извънредно чувствителни към всевъзможни опити на евентуални противници да разположат военна техника покрай американските граници. Ето за какво те наблюдават с такова безпокойствие развиването на иранско-венецуелското съдействие, както и проектите на Китай да закупи/модернизира/строи пристанища в Южна и Централна Америка.

Куба обаче е по-близо от всички тях като разстояние. И дистанцията не е до Аризона или Ню Мексико, а до най-населените и стопански значими райони на Източното крайбрежие на Съединените щати

Н ова тухл ичка

Формално Хавана изрично се опълчва на каквото и да е задгранично военно наличие в Карибите. Китайците обаче не бързат.

Пекин, в нормалния си жанр, избира тактиката на последователно увеличение на натиска, т.е. постепенно, само че стабилно задълбочаване на съдействието с Куба до стадия на " военно-политически съюз с китайска специфичност ". Същият, който Китай към този момент подписа със Соломоновите острови и редица други страни.

„ Китай отхвърля блоковия метод и влиза в по-гъвкави връзки с други страни. Отношения, които разрешават на Китай да развива военна инфраструктура на територията на тези страни, само че без да подписва съюзи в класическия смисъл – със отговорности за взаимна отбрана, взаимна поддръжка “, изяснява Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания. Всъщност, вместо гаранции за отбрана, Китай предлага на тези страни своите вложения и/или опрощаване на задължения към китайските банки. И страните одобряват това заплащане.

Теоретично Съединени американски щати са в добра позиция да противодействат на китайското навлизане в Южна и Централна Америка. Необходимо е единствено да се възстановяват връзките с локалните страни и да се спре тероризирането им поради лявата им идеология. И на първо място да се възстановяват връзките с Куба, т.е. да се вдигне безсмисленото и даже нездравословно за ползите на Съединени американски щати икономическо ембарго, което носи толкоз доста премеждия на кубинците.

Съединените щати обаче не могат да подхващат тези елементарни стъпки. Отчасти тъй като администрацията на Байдън и редица нейни поддръжници са захласнати от дневния ред за правата на индивида. Отчасти тъй като този тип решения изискват консенсус сред републиканци и демократи, а подобен няма. Отчасти тъй като има единствено консенсус по въпроса за отвод на страните от Латинска Америка да избират суверенна политика. Но главното е, че американската външна политика е изгубила своята целокупност и непоклатимост. Всички решения, които в този момент може да вземе американският президент, могат да бъдат анулирани при неговия правоприемник (както направи Тръмп по въпроса за Иран и Куба - анулира политиката на Обама за увеличение на взаимоотношението с острова, върна санкциите).

Затова най-вероятно Америка ще отговори на кубинската интензивност на Китай по обичайния си метод - наказания, закани, анулация на визити. Любопитното е, че този скандал ненапълно припомня на случаите с китайските балони, пуснати над Съединени американски щати при започване на 2023 година И двете са свързани с активност на китайското разузнаване на територията на Америка и избухват тъкмо преди плануваното посещаване на Антъни Блинкен в Китай.

В случая с балоните договарянията бяха анулирани - Блинкен отхвърли да лети. Явно в този момент е допустима сходна обстановка - визитата би трябвало да се състои на 18 юни, само че към 12 юни китайското външно министерство не може да удостовери, че държавният секретар на Съединени американски щати ще ги удостои с наличието си.

И в случай че Блинкен в действителност не се появи още веднъж, тогава кубинската история ще стане още една тухличка в американско-китайската ескалация. Това ще се преглежда от американците като прекосяване на алена линия - с следваща подготвеност да се отговори (например по тайванския въпрос). Което, несъмнено, е преференциално за Русия.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР