Изключително либерално подхожда БНБ към новия опит за продажба на

...
Изключително либерално подхожда БНБ към новия опит за продажба на
Коментари Харесай

БНБ с изненадваща снизходителност при втория търг за ТБ Виктория

Изключително демократично подхожда Българска народна банка към новия опит за продажба на ТБ " Виктория " - дъщерна на банкрутиралата КТБ. Банковият контрол на централната банка изненадващо позволи до последващо присъединяване в търга всичките четирима претенденти, подали писма за интерес, откакто синдиците на КТБ са съгласували по какъв начин да продължи процедурата. В борбата за 100% от капитала на " Виктория " остават " Българо-американска кредитна банка " (БАКБ), " Инвестбанк ", " Вабо Интернал " и групата австрийски капиталови сдружения, настоящи в съгласие - Kerbler Holding GmbH, Imfarr Beteiligungs GmbH и Green Finance GmbH.
При предходния търг отсяването беше още на първия стадий, като от осем претендента бяха позволени да продължат единствено двама - Търговска банка Д и БАКБ. Останалите 6 бяха отхвърлени, защото по преценка на Българска народна банка не отговаряли на изискванията.
Сега обаче анализът и оценката на капиталовите планове, на съпътстваща информация и на профилите на претендентите очевидно не тормозят Банковия контрол. Предишните играчи Инвестбанк и Kerbler Holding GmbH не са отстранени още първоначално. Всъщност Kerbler Holding GmbH участваше при предходния търг в консорциум с " Лев инс ".
Най-любопитен е четвъртият претендент - учредената на 13 юли 2017 година " Вабо Интернал " с капитал от 50 000 лева и учредители " Вабо 2012 " и " Нове Интернал ". И двете сдружения са еднолична благосъстоятелност на Васил Божков. Самият той е в Съвета на шефовете на " Вабо Интернал ". Предметът на активност е комерсиална активност в страната и чужбина, присъединяване в други търговски сдружения и всяка друга активност, незабранена категорично със закон. Странно е по какъв начин този претендент е минал първата оценка, откакто от всеки претендент се желае да показа финансовите си доклади за последните три години, както и опит в банковото дело или финансовия бранш, написа Сега.
Купувачът на 100% от капитала на ТБ " Виктория " ще придобие и цялостен банков лиценз, както и лиценз за участие във Visa International. В маркетинговия документ на търга е посочено, че все още " Виктория " има нужните оперативни благоприятни условия да прави всички действия според лиценза си, нужната оперативна и ИТ инфраструктурна обезпеченост, умел екип, опция за нахлуване в нишови пазарни сегменти.
И четиримата претенденти към този момент са получили информативен меморандум, въз основата на който би трябвало да изготвят необвързващите си предложения. Следващ стадий е осъществяването на така наречен дю дилиджънс (подробно проучване) и подаване на обвързващи предложения.
Крайната дума кой ще купи ТБ Виктория има Българска народна банка. В първия търг централната банка отхвърли да утвърди оферти от синдиците и Гаранционния фонд вложител - Търговска банка Д, с претекста, че той не планува да погълне " Виктория ", а да я развива като независима банка, което може да има отрицателни последствия за финансовото положение и на двете институции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР