Изключително куриозна ситуация беляза втория ден от минимача между бившите

...
Изключително куриозна ситуация беляза втория ден от минимача между бившите
Коментари Харесай

Джентълменска проява на Каспаров срещу Топалов възхити шахматния свят

Изключително куриозна обстановка беляза втория ден от минимача сред някогашните международни първенци Веселин Топалов и Гари Каспаров на шампионата по шахмат 960 (Фишер шах) в Сейнт Луис с награден фонд от 250 000 $.

В третия мач по блиц сред двамата Топалов, който бе с белите фигури, имаше изцяло извоювана позиция, а също така противникът му разполагаше с едвам две секунди за довеждане докрай на партията. Българският гросмайстор обаче позволи неточност при произвеждането на Дама, откакто в контраст с правилника на ФИДЕ сложи пешка на осма линия, след което натисна часовника на противника си и чак по-късно размени пешката с Дама. Тази неточност трябваше да коства на българина партията и да даде успеха на Каспаров, само че легендата на съветския шахмат напълно кавалерски уточни нередността, която извърши Топалов, след което избра да се съобщи, с което си завоюва възхищението на публиката по целия свят.

С това си деяние Каспаров остави още една точка на българина и по този начин след изиграването на първите осем партии сред двамата - 4 по интензивен шахмат и 4 по блиц, Топалов води в общия резултат с 8:4 точки (бел. ред. - за победа в ускорения шах се дават 2 точки, а за еднакъв 1, до момента в който в блица успеха носи 1 точка, а ревенството - 0.5).

Роденият в Русе гросмайстор реализира още една победа над Каспаров в ускорения шах във втория ден от мача им, а другите две партии - една на блиц и една рапид, приключиха с ремита.

Днес предстоят нови 4 партии сред двамата в добре познатия формат на блиц и ускореш шах, а на следващия ден са заключителните 14 кръга блиц.

В другите минимачове, играещи се редом с този сред Топалов и Каспаров, Уесли Со води с 9:3 точки против Аниш Гири, Левон Аронян има преднина от 8:4 пред Лениер Домингес, Максим Вашие-Лаграв води на Сам Шанкланд с 6,5:5,5, до момента в който Хикару Накамура и Пьотр Свидлер разделят по 6 точки.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР