Изключително интересно събитие, в което главни герои са един робот

...
Изключително интересно събитие, в което главни герои са един робот
Коментари Харесай

Робот и сензорни технологии правят чудеса в спектакъл на Кукления театър

Изключително забавно събитие, в което основни герои са един робот и сензорни технологии, ще показа пред аудитория екипът на Кукления спектакъл в Пловдив. На 10 юли от 19 ч. феновете могат да видят представянето на резултатите от второто издание на  творческата  лаборатория „ Съвременните технологии и кукления спектакъл – Техно-логика ”, проведена от Сдружение с нестопанска цел „ МКТФ „ Двама са малко –трима са доста “. 
Прочетете още
Представянето е с вход свободен против ваучър, който могат да получат от касата на Кукления спектакъл. През лятото екипът ще приготви и повсеместен театър, който ще бъде подготвен за септември, когато куклениците ще посрещат посетители на фестивала „ Двама са малко – трима са доста ”. 

„ Лабораторията се концентрира върху тематиката за изкуствения разсъдък – страхове, промени. Виждаме, че в международен мащаб главните страхове на хората са, че изкуственият разсъдък ще подмени креативния развой.  Ние в Кукления спектакъл постоянно сме оптимисти и описваме приказки с благополучен край. За нас това е още една опция да намерим нови изразни средства.  Да съкратим като времетраене някои процеси ”, споделя режисьорът Ева Кьосовска, която е един от моторите на плана.

Тя добавя, че за децата актуалните технологии са доста по-понятни и близки, а възрастните са тези, които би трябвало да се приспособяват.

 „ Децата доста елементарно и бързо се ориентират в технологиите.  Ние желаеме да покажем на децата, а и на техните родители, изобщо на публиката, че доста е значимо по какъв начин използваме тези технологии. Те могат да бъдат доста потребни. Основната причина да бъдат основани, е да оказват помощ на хората. Ние ще покажем, че би могло да е хубаво с роботите и технологиите ”, добавя я и другият началник на плана – режисьорът Веселин Бойдев.

По време на работния развой от 1 до 10 юли участниците са опитвали разнообразни аспекти от работата със сензорни технологии – да вземем за пример с едно придвижване на ръката да се основава музика, или да се свири на пиано, с концепцията по какъв начин могат те да намерят място в театралните изкуства. 

„ Спектакълът, който приготвяме, е превъзходен – футуристичен, цифров, сензорен. Той е по-скоро ориентиран към старата публиката заради тематиката, която изследваме, или към по-големи деца. Родителите са тези хора, които би трябвало да обяснят, че едно средство като технологиите може да бъде употребявано, с цел да основава и да прави магии. Защото всички знаем, че може да бъде употребявано и да унищожава. Историята, която описваме, е тъкмо в тази посока – едни учени основават най-съвършения си модел робот. Идеята им е да го употребяват, с цел да сбъдват фантазии и по този начин попадат в една изкуствена реалност  –магична, вълшебна, извънредно красива. Но има и такива,  които желаят робота, с цел да агресират. Опитваме се да изследваме разнообразни тематики, отключени от основаването на изкуствения разсъдък и другите неща, за които хората го употребяват ”, сподели Ева Кьосовска.

Тя показа, че лабораторията е била толкоз забавна, че към участниците се включил исландскиятдиджей и композитор Карлсон като доброволец. В понеделник след спектакъла той ще извърши своя авторска електронна музика. 

Веселин Бойдев пък направи забавна прилика със спектакъла и романа „ Франкенщайн ”.

„ Може да се направи паралел с класическото произведение на Мери Шели, защото по някакъв метод за нас този изкуствен интелект е един сборен облик на всякаква информация.  По същия метод както  тялото на героя е съединено от елементи от други човешки тела в романа. Посланието, което насочваме, има прилика и със основаването на електричеството. Опасенията и тогава, и през днешния ден ги има, когато сме изправени пред нещо ново. Но романът на Мери Шели е разказ предупредждение, а нашето зрелище е по-скоро благопожелание да бъдем по-внимателни с технологиите ”, сподели той.

Всички участници в екипа са Ева Кьосовска и Веселин Бойдев (режисьори), Ивайло Николов (сценограф), Петко Танчев (визуаленартист), Павломир Дойчев (композитор), Симеон Янчев (роботика и сензорни технологии) артисти от Столичен спектакъл, Държавен куклен театър-Пловдив и Държавен куклен театър-Бургас.

 „ Благодарни сме на Национален фонд „ Култура ” и фондация „ Пловдив 2019 ” поради това, че имаме опцията да опитвам, д апробваме нови неща, тъй като всичко това е обвързвано с единголям запас. Той би трябвало да бъде вложен в откриването, в откривателството – нещо извънредно значимо за изкуството. В лабораториите нещата се случват тук и в този момент при контакта на различинте актьори, изявени в своята сфера.  Надявам се да създадем един от най-важните мостове в актуалния свят – сред софтуерното и рационалното и изконните полезности, които се опитваме да съхраним и предадем нататък в театъра ”, сподели в умозаключение пиарът на театъра Венера Нечкова-Фингарова и още веднъж насочи покана феновете да дойдат и да се забавляват дружно с екипа.

   
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР