Изключителни находки откриха археолозите на разкопките при бъдещата автогара в

...
Изключителни находки откриха археолозите на разкопките при бъдещата автогара в
Коментари Харесай

След некропола в Созопол: Откриха и манастир от 11 век на мястото на бъдещата автогара

Изключителни находки откриха археолозите на разкопките при бъдещата автогара в Созопол откакто завърши първия стадий от изследванията. Специалистите слязоха на повече от 6 метра дълбочина и ровът би трябвало да се укрепи, преди да продължат надолу.

След открития некропол, археолозите разкриха манастир, датиран към края на 11 век. В неговите граници е имало и черква от след средата на 12 век. От нея са разкрити 2/3 от наоса /основната част на храма/ и се изследва притвора.

От манастира е изследван подробност, който обгръща постройка, състояща се от три пространства от северното крило на манастира. Предполага се, че е съществувал доникъде на 13 век.

След втората четвърт на 12 в. към манастира се образува огромен християнски некропол, който продължава до втората половина на 13 в.



От живота на манастира има огромно количество находки, които археолозите откриват в ями, защото в тези християнски паметни центрове съдовете, които се употребяват не може да напущат свещеното пространство. Открити са канделабри от 12-началото на 13 век. Изключително е богата находката от белоглинени керамични съдове с подглазурна декорация, в това число и локални, които имат особено излъскване и вълнообразна украса, която дава опция за доста тъкмо датиране. То се удостоверява и от монетните находки. Монетите са скифати – извити монети от времето на царуването на Комнините.

Намерени са също няколко кръста-реликварии, кръст с орнаменти от полускъпоценни камъни, както и обеци.

Това е необичайност, защото в християнските погребения от този интервал рядко се срещат гробни блага.

В края на 13 в. манастирът и църквата са унищожени от пожар. За това свидетелстват както пластовете от въглени, по този начин и обгорелите фрески. Те са падали в продължение на няколко години и са разпръснати съвсем в целия размер на църквата, в това число и в пространството на притвора. Находката от фрески е доста забавна и богата. Разкрити са елементи от лицата на трима светци, надписи, които включват както имената на светци, по този начин и елементи от молебствия. Тези находки подлежат на реституция, след която ще стане ясно кои са тези светци.



След унищожаването на църквата, върху нея е построен път. Това, съгласно шефа на музея в Созопол Димитър Недев е доста необичайно събитие, тъй като свещените пространства по принцип не са се неглижирали. Той ще предложи улицата да се резервира и да се експонира в бъдещата автогара.

Във втория интервал от съществуването на църквата тя евентуално се е употребила главно за погребения. Вижда се спиране на солидния й дувар / необятен към 90см./ от север и от юг, а гробовете към нея са един в различен. До момента са проучени над 120 погребения, а в случай че се преброят и препогребванията, стават над 160.

Църквата е построена върху по-ранно християнско или византийско некрополно пространство. От него са разкрити два гроба, така наречен цистови, което значи гробници. Едното заравяне е на дете. Там също има ями, в които се откриват огромни количества керамика. Находките удостоверяват резултатите от предходни изследвания, че под ранно християнския некропол ще бъде документиран и изследван римски некропол. Почти на едно равнище с него се откриват и елинистични гробове от 3 до началото на 1 век пр.Хр.

Сега следва на мястото на археологическия обект да дойде комисия от Министерството на културата.

Разкопките ще продължат през есента. Те се реализират със съдействието и помощта на Община Созопол.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР