Изключителна тежка е ситуацията заради коронавируса, заяви в студиото на

...
Изключителна тежка е ситуацията заради коронавируса, заяви в студиото на
Коментари Харесай

МТ: Не пътувайте до Венето и Ломбардия

Изключителна тежка е обстановката поради ковид, съобщи в студиото на Сутрешния блок на Българска национална телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова. От Министерството на туризма са в непрестанен контакт с Националния щаб и е основана изключителна работна група, която непрестанно парви срещи с туротераторите.

Те се тормозят, че ще настъпят всеобщи отводи от пътуания и това ще се отрази извънредно неблагоприятон на бизнеса и цялата икономическа обстановка, сподели Ангелкова.

По думите и обстановката ще се възстановява, тъй като целият свят е фокусиран върху ковид и се взимат ограничения.

Минатала година също сме имали редица тествания, само че макар тях годината е завършила извънредно позитивно за туризма - над 9 млн. и 300 хиляди туристи са пристигнали в България, посочи Ангелкова.

Трябва да се взимат съответни ограничения и да се спават предписанията към съответния миг, прикани тя и съобщи, че обстановката е динамична и картината непрестанно се трансформира.

За момента има съвет да не се пътува във връзка с областите в Северна Италия - Венето и Ломбардия, където е открита болестта.

Николина Ангелкова: Това са рекомендации, само че виждате че и на срещите, които проведхоме с туроператорите, всички те са изявили подготвеност и според директвата и Закона за туризма, член 89, дали сме обяснение на нашия уебсайт дружно с КЗП какво би трябвало да съблюдават потребителите, когато решат да анулират своята отмора, тъй че да защитят своите потребителски права.

Да си получат парите?

- Точно по този начин. Което се отнася за проведени пътувания през туроператор. При персоналните пътувания всеки носи самостоятелен риск, съгласно изискванията на хотела и самолетната компания.

По думите на Ангелкова към този момент има туроператори, които в самостоятелните контракти с потребителите споделят по какъв начин може всеки да анулира своето пътешестване. Някой пререзервират пътуванията, други възвръщат средства, където са длъжни да го създадат. Това е по самостоятелна преценка за регионите, където няма форсмажорни условия.

Ангелкова съобщи, че единствено за предходната година над 245 000 българи са посетили Италия и към 153 000 италианци - България.

Според данните на 80% от туроператорите - към 15 500 българи са възнамерявали отмора отвън страната до юни. 80 % от тях в Италия, Испания и Франция.

20 000 италианци са посетили България от декември до януари, сподели още тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР