Изключителен човек, отдаден на страната, както и на семейството си:

...
Изключителен човек, отдаден на страната, както и на семейството си:
Коментари Харесай

Великобритания се прощава с принц Филип: Благодарим за вярна...

Изключителен човек ", " предан " на страната, както и на фамилията си: от всички направления към Обединеното кралство прииждат послания на респект към паметта на принц Филип - брачният партньор на кралица Елизабет Втора, който умря през днешния ден на 99 години, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Първи отдаде респект английският министър председател реакционер Борис Джонсън, който изрази почит към " изключителния живот и активност " на херцога на Единбург. Най-дълго служилият принц-консорт, той " способства за напътстването на кралското семейство и монархията по метод, тъй че тя да остане безспорна институция, витално значима за равновесието и благополучието в нашия народен живот ", съобщи Джонсън. Той добави, че принц Филип е бил високо уважавана социална фигура, предан брачен партньор и горделив и любящ татко, който завоюва привързаността на няколко генерации в Обединеното кралство, в страните от Общността на нациите и по света.



Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър изрази страдание във връзка " загубата на извънреден държавен чиновник ", " посветил живота си на нашата страна ", първо в кралския флот, а след това паралелно до Елизабет Втора. " Той ще бъде запомнен най-много с изключителната му ангажираност и отдадеността му на кралицата ", съобщи Стармър. Техният брак, траял повече от седем десетилетия, беше " знак на мощ, непоклатимост и вяра ", източник на ентусиазъм за " милиони хора в Обединеното кралство и отвън него ", добави той.

Бившият министър-председател Тони Блеър, който беше на власт, когато умря принцеса Даяна през 1997 година, отдаде респект на индивида, " който постоянно изпреварваше времето си ". " Той несъмнено ще бъде приет изключително за забележителната си непоколебима поддръжка за кралицата през толкоз доста години. Но би трябвало също да бъде почетен не по-малко като предвидлив, съдбоносен и самоуверен човек ", сподели Блеър.

По-сдържано, първият министър на Шотландия Никола Стърджън сподели, че е " натъжена " от гибелта на херцога на Единбург и сервира съболезнования от свое име и от името на шотландците на кралицата и кралското семейство. Според Стърджън, принц Филип ще остави " дълбока диря " в Шотландия, страна, с която имаше " дълбоки и трайни връзки " и където постоянно прекарваше ваканциите си в замъка Балморал.



В Северна Ирландия юнионистката министър-председателка Арлин Фостър напомни, че принцът е бил доста почитан за дейната си и отдадена работа на страната си, както и с непоколебимата си поддръжка за кралицата по време на ръководството ѝ. Фостър посочи, че с подчертания си интерес към Северна Ирландия " той е оказал " надълбоко и позитивно влияние върху хиляди наши младежи, изключително посредством програмата си в интерес на младите " Наградата на херцога на Единбург ".

Кметът на Лондон Садик Хан, който е лейбърист, също посочи, че принцът е бил извънреден човек, посветил живота си в работа на обществото и в помощ на другите. Хан напомни, че през Втората международна война принцът е воювал за Обединеното кралство и " за свободите, на които през днешния ден доста държим ".

Индийският министър председател Нарендра Моди отдаде респект на военната кариера и обществената интензивност на принц Филип. Мисля за британците и кралското семейство, написа Моди в Туитър. Принцът имаше забележителна кариера в армията и беше отпред на доста обществени начинания. Нека почива в мир.



Канадският министър-председател Джъстин Трюдо посочи, че принц Филип е бил човек на убежденията и правилата, воден от възприятието си за дълг към другите. Ще го помним с любов като дирек в живота на нашата кралица, уточни Трюдо в свое официално съобщение.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласява в профила си в Туитър съболезнователно обръщение на британски във връзка гибелта на принц Филип, брачна половинка на английската кралица Елизабет Втора, заяви Анадолската организация. " Изразявам най-дълбоките си съболезнования от името на моята страна и турския народ за гибелта на херцога на Единбург принц Филип, брачен партньор на кралица Елизабет Втора. Споделям болката на кралското семейство и на народа на Обединеното кралство ", е написал Ердоган.

Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования на Нейно Величество Кралица Елизабет II и на кралското семейство във връзка кончината на Негово Кралско Височество Принц Филип. В писмото президентът показва, че Херцогът на Единбург ще бъде запомнен като високо уважаван, деен държавник и активист във Англия, в Британската общественост и в света. „ Приемете дълбоката благодарност към делото на Принц Филип от хилядите български младежи - участници в основаната от него интернационална Младежка стратегия „ Награда на Херцога на Единбург “, за неговите грижи и отговорност за бъдещето на младежите “, показва президентът Румен Радев в съболезнователния адрес до Нейно Величество Елизабет II, Кралица на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия.

Над хиляда жители се събраха пред Бъкингамския замък, с цел да почетат паметта на умрелия през днешния ден Единбургски херцог принц Филип, брачен партньор на кралица Елизабет Втора, оповестяват международните организации и медии.



Източник: en.mihunye.com

Хората носят цветя, плакати с надписи " Благодарим за вярната работа ", " Почивай в мир ", детски рисунки, знамена на Англия. Някои от присъстващите не можаха да сдържат сълзите си. По този метод британците показват своята признателност към принц Филип за над 70-годишната му работа за кралското семейство и страната.

Заради разпространяването на ковид всеобщите събирания във Англия са неразрешени. Но полицията не разгонва хората, а ги приканва да носят маски и да съблюдават физическа отдалеченост. По традиция известията на Бъкингамския замък се излагат на особено място пред оградата на резиденцията, само че този път беше решено да не се подхожда по този метод, с цел да се избегнат скупчванията на хора.



Източник: AP/БТА

Флагът на Обединеното кралство, който се развява над Бъкингамския замък, е спуснат на половина поради оповестения в страната печал. По същия метод се действа и с националните знамена върху държавните сгради, в това число и над резиденцията на премиера на Даунинг стрийт.

Телевизионният канал " Скай нюз " демонстрира фрагменти отвисоко от Уиндзорския замък, където дружно с кралица Елизабет Втора принц Филип изкара последните месеци от живота си. Хората и тук поставят цветя до стените на замъка.



Източник: БГНЕС
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР