Изказванията на Румен Радев по въпроса за смяната на началника

...
Изказванията на Румен Радев по въпроса за смяната на началника
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Радев си позволява да поучава премиера, разпорежда се кой да е начело на ДАНС

Изказванията на Румен Радев по въпроса за промяната на началника на ДАНС са по един характерен метод доста скандални.Това съобщи пред политологът доцент Огнян Минчев, началник на Центъра за районни и интернационалните проучвания.

" Изпълнителната власт, отпред с премиера, е тази, която дава отговор за всички съществени браншове в страната. В някои от тях, като националната сигурност, е планувано президентът да има характерно присъединяване, което се отнася до това дали препоръчаният претендент за управителна служба е подобаващ. Това, което Радев си разрешава, е той да се разпорежда с това кой да бъде отпред на ДАНС и кой има право да бъде отпред на една или друга институция. Той си разрешава да поучава премиера ".

По думите на политолога президентът Радев е привикнал на " една безгранична безконтролна власт ", която е почнала със служебното му държавно управление " след рецесията от лятото на 2020 година ", което беше основано напролет на 2021 година:

" В прорез с безусловно всевъзможни конституционни пълномощия на служебния кабинет, той смени безусловно цялата кадрова база, отпред на държавната администрация, изключително в областта на националната сигурност ", прецизира политологът.

Според него сега Радев заема позата на съдия елегантиарум (ARBITAR ELEGANTIARUM), с която си разрешава да съди премиера, вътрешния министър - хора, които Конституцията е отредила да заемат главните управителни длъжности в ръководството на страната, " и да се допитват до него единствено тогава, когато става дума за съгласуване на техните кадрови решения, а не на неговите, в институциите за национална сигурност ".

Огнян Минчев разяснява и локалните избори и слагането на тематиката за Крим и Путин в акцията за кмет на София.

" Геополитическите тематики бяха намесени заради обстоятелството, че партиите, застанали зад Ваня Григорова, са известни със своята небалансирана позиция в интерес на Русия и Путин - и във връзка с Украйна, и във връзка с мнението им каква позиция би трябвало да заема българската страна. Това беше един главен проблем, който сложи обществено въпроса, в случай че Григорова заеме позицията кмет на столицата, която е четвъртата по значение позиция в страната, по какъв метод би се отнесла към проблеми, които имат директно или индиректно геополитическо значение, с тази политическа база, която е зад нея. Примерно за демонтирането на Паметника на Съветската войска, знамето на Украйна на фасадата на Столичната община и така нататък ", акцентира той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР