Изказването на турския посланик у нас, относно препоръка в българските

...
Изказването на турския посланик у нас, относно препоръка в българските
Коментари Харесай

Турският посланик да напусне страната ни, искат от Възраждане

Изказването на турския дипломат у нас, по отношение на рекомендация в българските учебни заведения да се вкара наложително проучване на турски език провокира редица недоволни реакции, от страна на другите политически водачи. Припомняме, че през днешния ден по-рано  призова българското държавно управление да вкара наложително проучване на турски език, в това число и за българите, което щяло да подсигурява още по-големи вложения у нас от страна на турски вложители .
" Въпреки отговора на министър-председателя, че не е работа на посланика на Република Турция, какъв език да се приказва в България, ние от Възраждане считаме, че реакцията на страната ни, би трябвало да бъде доста по-остра и светкавична. Настояваме турският дипломат, още през днешния ден да бъде разгласен за личност нон грата и да му се даде 24 часов период за напускането на страната ни. Ако това не се случи, ще считаме българското държавно управление за съизвършител и главен проводник на турската политическа, културна и икономическа инвазия у нас ", споделят от партията, написа epicenter.bg.
И акцентират, че българското държавно управление би трябвало да предприеме съответни дейности пред турската страна за даване на българското национално малцинство в Турция на същите права и свободи , на които се радват определящите се за турци в България. От партията припомнят, че в Турция живеят 450 000 хиляди етнически българи (448 000 българи-мюсюлмани и 2 000 българи-християни), както и 350 000 хиляди български жители, преселили се за непрекъснато в Турция, след 1989 година
" От Възраждане настояваме за българите в Турция, да бъдат обезпечени в цялостен размер, следните права: право на преподаване на български език факултативно в държавните турски учебни заведения, вести на български по турските държавни електронни медии, медии на български език (вестници, списания, радиа, интернет медии, малките екрани и други), право на политическо сдружаване и посланичество, както в България има турски етнически партии, по този начин настояваме и за българска партия в Турция. Също по този начин, желаеме и настрана мюфтийство за българските мюсюлмани, друго от това, за турските и което да не е подчинено на Дианета ", реагират от Възраждане.
" Именно в този миг, би трябвало да използваме и целият разполагаем запас на Европейския съюз за напън над Турция, в качеството ни на съюзна страна, тъй като в противоположен случай, ще се окаже за следващ път, че от участието ни в Европейски Съюз, няма безусловно никакъв смисъл ", показват в умозаключение от партията .
Според министър-председателят на България Бойко Борисов, думите на посланика са извадени от подтекста. Хасан Улусой еимал поради неналичието на квалифицирани български фрагменти, които да владеят говоримо и документално турския език.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР