Изказването на Гутериш в централата на ООН пред десетки дипломати

...
Изказването на Гутериш в централата на ООН пред десетки дипломати
Коментари Харесай

Реч на Гутериш предзивика гневна реакция на дипломат №1 на Израел

Изказването на Гутериш в централата на Организация на обединените нации пред десетки дипломати провокира гнева на външния министър на Израел Ели Коен.

" Господин общоприет секретар, на кой свят живеете? ", попита той след речта на Гутериш. " Без подозрение не е нашият ", добави той, показвайки фотоси от нападенията на " Хамас " против цивилни жители.

По-рано Путин и Ердоган също разискаха " пагубното утежняване " на обстановката в Ивицата Газа, като от Кремъл подчертаха, че Русия и Турция са насочени към решение на спора с одобряваното на известната формула за две страни.

Генералният секретар на Организация на обединените нации осъди " очевидните нарушавания " на межуднародното филантропично право в Газа

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш осъди очевидните съгласно него нарушавания на филантропичното право в Газа пред Съвета за сигурност, настоявайки за " неотложно филантропично преустановяване на огъня " във войната сред Израел и " Хамас ", съобщи Франс прес.

" Дълбоко съм угрижен за явните нарушавания на интернационалното филантропично право, които следим в Газа. Нека бъдем ясни: никоя страна във въоръжен спор не стои над интернационалното филантропично право ", акцентира той, без да загатва Израел. " За да се облекчи голямото страдалчество, да се улесни разпределянето на помощите по по-сигурен метод и да се улесни освобождението на заложниците, дублирам апела си за неотложно филантропично преустановяване на огъня ", съобщи той пред министри и дипломати от десетки страни, събрали се в централата на Организация на обединените нации.

От събота насам интернационалната помощ идва на части през Египет, само че съгласно Организация на обединените нации тя е извънредно незадоволителна за тази дребна и бедна територия, бомбардирана от Израел след кървавото нахлуване на Хамас на 7 октомври. " Това е капка в океана на потребностите ", предизвести Антонио Гутериш пред препълнената зала на Съвета за сигурност. " Нещо повече, запасите от гориво на Организация на обединените нации в Газа ще бъдат изчерпани до няколко дни. Това ще бъде ново злополучие. Без гориво помощите не могат да се разпределят, лечебните заведения нямат електричество, а водата не може да се пречиства и изпомпва ".

" Дори в този миг на тежка и непосредствена заплаха, не би трябвало да забравяме единствената реалистична основа за дълготраен мир и непоклатимост: решение с две страни ", добави генералният секретар.

Подготвяйки се за сухопътно навлизане в Газа, израелската войска ускори през последните дни ударите си по палестинския анклав. От нападението на 7 октомври до момента в Израел са убити повече от 1400 души, а към 220 души са взети за заложници. Организацията " Хамас ", която управлява Газа, разгласи през днешния ден, че починалите от началото на войната са минимум 5791 души, в това число 2360 деца.

Господин общоприет секретар, на кой свят живеете? "

Израелският външен министър Ели Коен изрично отхвърли апелите за преустановяване на огъня в линията Газа в изявление пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, съобщи ДПА.

" Господин общоприет секретар, на кой свят живеете? ", попита Коен след речта на Гутериш. " Без подозрение не е нашият ", добави той, показвайки фотоси от нападенията на " Хамас " против цивилни жители, както и на някои от над 200-те души, даржани за заложници в Газа.

Коен попита риторично Съвета какъв би трябвало да бъде " пропорционалният отговор " на убийството на бебета, изнасилването на дами и обезглавяването на жертви.

" Как можеш да се съгласиш на преустановяване на огъня с някой, който се е заклел да те убие и да унищожи личното ти битие? ", увеличи звук Коен. " Ние не сме избрали тази война, само че не се съмнявайте, че ще спечелим ", сподели той.

Коен назова " Хамас " - въоръжената формация, която извърши кланетата на 7 октомври в Южен Израел, при които бяха убити над 1400 жертви - " новите нацисти ".

" Точно както цивилизованият свят се сплоти, с цел да победи нацистите, по този начин както цивилизованият свят се сплоти, с цел да победи " Ислямска страна ", цивилизованият свят би трябвало да застане единен зад Израел, с цел да победи " Хамас ", безапелационен беше министър Коен.

Израелският представител в Организация на обединените нации Гилад Ердан също осъди в " Екс " " шокиращата тирада " на Гутериш, който упрекна, че демонстрира " хрисимост пред лицето на тероризма и убийствата ", осъществявани от ислямистката организация " Хамас ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР