Изказване за исляма на главата на гръцката православна църква, Атинският

...
Изказване за исляма на главата на гръцката православна църква, Атинският
Коментари Харесай

Турция гневна на гръцката църква заради забележки за исляма

Изказване за исляма на главата на гръцката православна черква, Атинският архиепископ Йероним е измежду акцентите на турските вестници през днешния ден.

"Знай си мястото, попе! ", написа в заглавие в. "Истиклял ".

В изявлението си по ефирен канал архиепископът декларирал, че "ислямът не е вяра, а политическа партия " и че "мюсюлманите са хора, подкрепящи войната ", показва "Истиклял ".

Според в. "Догру хабер " архиепископът е прекрачил границата с непремерените си изявления по малкия екран във връзка с ислямската вяра и мюсюлманите.

"Ватан " окачествява думите на главата на гръцката православна черква като "скандални " и оповестява за реакциите, които те са провокирали.

Мюсюлманското малцинство в Гърция е реагирало с изказване, в което осъжда забележките на Атинския архиепископ. "Надяваме се в тези сложни времена вместо думи против исляма да бъде употребен по-мирен и сплотяващ език ", съобщи в Туитър Консултативният съвет на турското малцинство в Западна Тракия.

Подобни реакции пристигнаха и от други мюсюлмански малцинствени организации в Гърция, пишат турските вестници.

От турска страна реагираха шефът на Диянет /Дирекцията по религиозните въпроси/ Али Ербаш и ръководещата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/.

Според Ербаш "най-важната задача на духовниците, които би трябвало да положат старания за установяването на мир и успокоение, би следвало да бъде да допринесат за културата на взаимно общуване ".

"Ислямската цивилизация постоянно е давала опция на хората от разнообразни религии и култури да живеят дружно епохи наред и е осигурявала право на живот на всекиго съгласно вярата му ", съобщи Ербаш във връзка присъединяване на Йероним в предаване по гръцката телевизия OPEN ТV. "По този случай още веднъж подсещам, че ислямската вяра е вяра на мира, която се стреми да сплоти духовни полезности като морал, благосклонност, правдивост, мир, благоденствие ", добави Ербаш.

Фатма Бетюл Саян Кая, заместник-председателка на ПСР, осъди твърдо "отвратителните клюки на гръцкия архиепископ Йероним във връзка с исляма и мюсюлманите ". "Тези изрази, изпълнени с злоба и неприязън, отразяват един болен светоглед. Светът би трябвало да вземе образец от Турция като страна, в която спокойно могат да съжителстват всички религии ", съобщи Саян Кая, представена от "Сабах ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР