Изказване на Доналд Тръмп за Русия предизвика остра реакция от

...
Изказване на Доналд Тръмп за Русия предизвика остра реакция от
Коментари Харесай

„Бих насърчил Русия да прави каквото иска с държави в НАТО“: Какво означават за България думите на Тръмп?

Изказване на Доналд Тръмп за Русия провокира остра реакция от страна на Белия Дом и паника в европейските страни членки на Алианса. Последва и реакция от български специалисти, за които сходно изявление е неприемливо. 

Тръмп разгласи, че до момента в който е бил президент е предизвестил съдружник от НАТО, че би насърчил Москва да „ прави каквото си изиска “ със страните от НАТО, които не заплащат вноските си “.

„ Всички европейски водачи цинично лъжат своите жители ”, съобщи той

„ Президент на огромна страна се изправи и ме попита: „ Ако ние не платим и Русия ни нападне, вие ще ни отбраните ли? “. Аз му отговорих: „ Няма да платите? Вие нарушител ли сте? Не единствено няма да ви защитя, само че и бих насърчил Русия в този случай да направи каквото си изиска. Трябва да платите “, съобщи Доналд Тръмп.

„ Тръмп, както и Байдън, въпреки и с по-мек звук, години наред упорстваха страните членки на НАТО да харчат по 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Но за разлика от предходния мандат на Тръмп, в този момент европейците започнаха да влагат в защитата си поради съветската експанзия в Украйна. Така че резултатът от думите на Тръмп е единствено един – да разрушава доверието в НАТО, а това е само в полза на Путин “, разяснява за btvnovinite Весела Чернева, зам.-директор на ЕСВП.

Унгария остава последната страна, която би трябвало да се произнесе по този въпрос

„ Недопустимо е един американски президент да прави такива умозаключение, без значение дали става дума за частен диалог или за изявление на предизборна демонстрация. Принципно Тръмп е прав, че страните членки на НАТО не отделят задоволително средства за защита . Още през 2014 година беше сложено условието до 2024 година всички съдружници да доближат 2% от Брутният вътрешен продукт за защита “, разяснява за btvnovinite генерал-майор Съби Събев.

От думите му стана ясно, че България е достигнало този % и за тази година е планувала 2,05% от Брутният вътрешен продукт за защита. „ Държавите, които мисля, че към момента не са постигнали тази цел, са Турция, Испания, Италия и може би някоя друга по-малко страна “, добави той.

Ракетата е навлязла на 40 км във вътрешността в Полша

Ген. Събев акцентира също по този начин Тръмп доста постоянно се управлява от страстите в изявленията си, в сравнение с от разсъдъка. „ Това обаче буди паники у европейските страни членки на НАТО. За благополучие, като превантивна мярка, Конгресът одобри закон за недопускане на едноличното изваждане на Съединени американски щати от НАТО “, уточни още той и направи прогноза, че през идващите няколко години страната ни евентуално ще усили разноските си за защита до 2,5% от Брутният вътрешен продукт.

НАТО се основава на правилото на груповата защита, съгласно който нападението против една страна член на съюза се третира като нахлуване против всички членове на алианса. В качеството си на президент Тръмп нееднократно е заявявал, че Съединени американски щати могат да се отдръпват от НАТО. Той настояваше неколкократно, че Америка е принудена да заплаща прекомерно огромен дял от бюджета на Алианса.

Нямаме никакво предпочитание да скапваме връзките си със страните от НАТО, съобщи съветският президент

Както отбелязва Си Ен Ен, през годините Тръмп погрешно е характеризирал системата за финансиране на НАТО. Членовете на Алианса би трябвало да се стремят да изразходват най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за военни разноски, а множеството страни не реализират тази цел. Въпреки това 2% се смятат единствено за тенденция и няма „ сметки “, които някоя от членките на НАТО да не заплаща.

Прогнозите, оповестени от НАТО в средата на 2023 година, демонстрират, че минимум 11 страни членки би трябвало да реализират задачата, сложена от трансатлантическия боен съюз. Смята се обаче, че през 2022 година единствено седем са съумели да се оправят с тази задача – Литва, Латвия, Естония, Гърция, Полша, Англия и  САЩ. Към тях съгласно „ Евронюз “ през причисляват Унгария, Румъния, Словакия и Финландия, която е най-новата страна членка на НАТО.

„ Трябва да внимаваме, тъй като преди изглеждаха като изявления, само че се трансфораха в проект за деяние “, сподели министър председателят

Страните членки не са съобщавали за проблеми с вноските в общия бюджет на организацията, от който се финансират щабът на алианса и военните командни структури.

От Белия дом дефинираха думите на Тръмп като „ потресаващи “ и „ ненормални “ и прибавиха, че изказването заплашва американската национална сигурност и световната непоклатимост. Членовете на НАТО са ангажирани с груповата отбрана.

Доналд Тръмп, който е любимец за номинацията на републиканците за президент на идните избори, от дълго време подлага на критика съдружниците и упорства те да усилят разноските си за защита.

Споразумението ще бъде подписано на 11 януари в Истанбул

Тръмп не посочи дали има намерение да извърши опасността си. Думите му обаче евентуално ще провокират безпокойствие измежду страните членки на НАТО, които към този момент са обезпокоени от вероятно завръщане на милиардера на президентския пост, разяснява и „ Ню Йорк таймс “.

Припомняме, че Русия стартира своята пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 година, откакто Тръмп напусна президентския пост. Оттогава той се оплаква, че Съединени американски щати дава на Украйна, която не е член на НАТО, прекомерно огромна финансова поддръжка – общо над 44 милиарда $. От началото на годината пък републиканците в Конгреса блокират всяко ново финансиране.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР