Изкачването на скалния монолит Улуру - популярна туристическа атракция в

...
Изкачването на скалния монолит Улуру - популярна туристическа атракция в
Коментари Харесай

Австралия ще забрани изкачването на скалата Улуру

Изкачването на скалния монолит Улуру - известна туристическа атракция в Австралия, ще бъде неразрешено през 2019 година поради духовното му значение за локална аборигенска общественост, оповестяват ДПА и Асошиейтед прес.

Забраната ще влезе в действие на 29 октомври 2019 година На тази дата през 1985 година земята и скалата са върнати на обичайните им притежатели.

Скалната групировка, която се намира в Националния парк Улуру-Ката Тюта, попада в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. Смята се, че монолитът с присъщ червен цвят е на към 500 000 години.

Управата на парка, състояща се главно от представители на Анангу - членове на няколко племена, които са обичайни аборигенски притежатели на Улуру, е взела единомислещо " историческо решение " да забрани изкачването му.

Хората Анангу населяват региона от най-малко 30 000 години, считат скалната групировка за свещена и културно значима и от дълго време се опълчват на изкачването й. " За нас това е извънредно значимо място, а не средище за забавление или тематичен парк като " Дисниленд ", споделя Сами Уилсън, ръководител на управителния съвет и водач на Анангу.

Улуру е една от водещите туристически атракции в страната. Годишно се посещава от над 250 000 души. Според данни на държавната работа " Паркове Австралия " през 90-те години на предишния век към 74% от туристите са изкачвали монолита. Към сегашния миг цифрата е сведена до 16%, защото посетителите са наясно, че хората Анангу смятат изкачването на Улуру за неуважително.

От " Паркове Австралия " споделят, че почитат и поддържат решението за възбрана на изкачването на Улуру.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР