Изискванията към човешкия капитал се променят, заяви Стефан БумовАутсорсинг индустрията

...
Изискванията към човешкия капитал се променят, заяви Стефан БумовАутсорсинг индустрията
Коментари Харесай

Не достигат кадри за аутсорсинг индустрията

Изискванията към човешкия капитал се трансформират, съобщи Стефан Бумов

Аутсорсинг промишлеността продължава да пораства, променяйки бизнес профила си и условията към човешкия запас, съобщи Стефан Бумов

Основният проблем пред бъдещия растеж на аутсорсинг промишлеността у нас остава неналичието на фрагменти, разяснява Стефан Бумов, досегашен ръководител на Българската аутсорсинг асоциация, в изявление за Bloomberg TV.

Освен, че дефицитът се задълбочава, към този момент се следят и нови нюанси. Тенденции като потребление на обществения облак, интернет на нещата, роботизацията, автоматизацията на процесите навлизат от ден на ден, променяйки условията към човешкия капитал в бранша.

Не всички компании на българския пазар са подготвени за внедряване на новите технологии от позиция на зрялост на бизнеса и подготовка на фрагментите в него. Заетите изключително в ИТ сферата би трябвало да преминат по-високо равнище на образование, което да дава отговор на все по-бързо навлизащите нови технологии.
още по тематиката
Вече не би трябвало да се приказва единствено за проблем в областта на образованието, а за нуждата работещите в бизнеса да покачат квалификацията си, счита Бумов, който е и основен действен шеф на компанията HeleCloud.

Едно от водещите конкурентни преимущества на България в международен мащаб и в частност в Централна и Източна Европа е многообразието в потреблението и владеенето на над 20 непознати езика, добави той.

През последните години аутсорсинг промишлеността в България се характеризира с непрекъснат растеж, като за 2016 година секторът образува 3,6% от Брутният вътрешен продукт. Очакванията за 2017 година са за постоянен напредък от 10%-15%.

Има лек спад на инвеститорския интерес по отношение на предходните години. Една от аргументите е невъзможността на България да се нарежда на интернационално равнище, тъй като липсват ясни послания към високия клас вложители, а страната ни би трябвало да има самодеен метод към вложителите, уточни Бумов.

Според него, България би трябвало да се стреми да предлага услуги с висока добавена стойност, с цел да резервира водещата си позиция в света. По този метод бизнесът ще продължава да пораства и ще има опция да покачва заплатите на заетите в промишлеността.

С навлизането на новите технологии като работизация, автоматизация  и изкуствен интелект, индивидът няма да изгуби своята роля. Точно противоположното, пазарът ще има потребност от още повече висококвалифицирани експерти, счита мениджърът.

За да се подсигурява растеж на аутсорсинг промишлеността в дълготраен проект, е належащо да се разпознават верните бизнес ниши и да се образоват фрагментите ни в  сходство с навлизащите нови технологии, заключи Стефан Бумов.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР