Изискването за задължително опоменаване на срок на годност на опаковката

...
Изискването за задължително опоменаване на срок на годност на опаковката
Коментари Харесай

Колко трайна е бутилираната вода?


Изискването за наложително опоменаване на период на валидност на опаковката на всички хранителни артикули постанова подобен да слага даже на етикетите на бутилирана вода . Колкото и неутрална да е водата, лимитиранетo на периода й на валидност за консумация в действителност не е толкоз излишно, колкото наподобява.

Ако е бутилирана в чисти условия и се съхранява в подобаваща среда, бутилираната вода може да резервира годността си за доста по-дълъг период от нормално опоменаваните 1-2 години. Това обаче е съвсем непостижимо на процедура.

Затова

е желателно бутилираната боцкам да бъде употребявана в границите на периода си на валидност и по-възможност оптимално скоро след затварянето й в съда.

Рискът от утежняване качеството на бутилираната вода поради самото й остаряване е доста невисок. Опасността в тази ситуация идва от 2 съществени посоки:
Замърсяване на водата от изпускани в нея съставки от материала на бутилката; Развитие на микроорганизми във водата в резултат на неприятно съхранение;

Повечето типове бутилирана вода се съхранява в пластмасови съдове , като качеството на пластмасата и сигурността й като материал са измежду най-дискутираните тематики в последните години. Повечето данни сочат, че колкото и да е комфортна, тя не е безусловно безвредна, изключително при по-продължителен контакт с водата.

Стъклените бутилки обаче също не подсигуряват дълга сигурност на съхраняваната в тях вода даже когато тя е бутилирана в чиста среда. Опасността в тази ситуация идва главно от изискванията, при които се съхранява водата.

Свързани публикации.. Бутилирана вода – палач в пластмасова опаковка 2 DEHF – нова опасност в бутилираната вода 0 Европейският съюз се разгласи против бисфенола в пластмасите 0

Препоръчително е бутилираната вода

да не се излага на директна слънчева светлина и да не се държи на топло. Задължително е и да се употребява бързо след разпечатването на бутилката. Опасни бактерии може да се развият във водата от отворена бутилка даже в границите на 2-3 дни.

Повечето специалисти се сплотяват към схващането, че добре съхраняваната бутилирана вода резервира сигурността си за консумация за доста по-дълъг интервал от този, опоменаван на опаковката й. Според тях бутилираната вода с изминал период на валидност не е рискова, а главните разлики може да дойдат от възможни промени във вкусовите й качества .

Т.е. срокът на валидност на бутилираната вода се явява по-скоро въпрос на качество, а не на сигурност. При изискване обаче че е бутилирана и съхранявана с нужното внимание.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР