Изискването децата от 1. до 4. клас да се тестват

...
Изискването децата от 1. до 4. клас да се тестват
Коментари Харесай

При под 50% съгласни родители: Децата остават да учат онлайн

Изискването децата от 1. до 4. клас да се тестват в учебните заведения провокира напрежение измежду шефове и преподаватели.

Все още се събират описи с родители-доброволци, които да оказват помощ в процеса по тестване на най-малките възпитаници. Ако процентът на съгласните родители е под 50, паралелките ще останат на онлайн образование.

В същото време доста шефове се оповестиха „ срещу “ тестването в учебна среда и считат, че това би трябвало да се случва в домашна конюнктура.

В бургаското учебно заведение „ Димчо Дебелянов “ тази заран единствено 20% от родителите бяха съгласни децата им да бъдат тествани. „ Имаме паралелка, в която до 7 ч. нямаше подадено нито едно заявление по електронен път. Учителите се стресират от обстоятелството на самото пробовземане, защото за тях това е непозната активност. Тепърва следва да се обучат и по тази причина моля към родителите да се включат и да ни оказват помощ “, сподели шефът Пейко Стоев.

А пред общината в морския град родители, които не желаят децата им да бъдат тествани, проведоха спонтанна класна стая навън.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Не е обикновено едно дете, което е първи, втори, трети клас да отива на учебно заведение с ясната мисъл, че то може да е позитивно, да се прибира, да би трябвало да плюе в някакви торбички и по-късно да минава цялата процедура на здравната система “, разяснява Иво Радев.

Родителите ще продължат с митингите и в идващите дни.

Семейство Йеменджиеви са подготвени да бъдат доброволци. Имат две деца в 1. и в 5. клас. Шахсине Йеменджиева споделя, че няма терзание от тестванията, държи детето ѝ да се върне в учебно заведение.

В столичното 22-ро езиково учебно заведение също има родители, искащи да оказват помощ с тестването на най-малките. Гергана е майка на първокласник. Посочва, че е ветеринарен доктор и работи в лаборатория. Смята, че може да бъде потребна на учителите.

В същото време шефове в цялата страна се обявиха за смяна в заповедта на здравното министерство. Според тях тестванията би трябвало да се вършат у дома от родителите, които да поемат отговорност за резултата.

Ако въпреки всичко заповедта на здравното министерство остане без смяна тестванията на най-малките ще стартират от сряда 10 ноември.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР