Изискано, ароматно и само на една рецепта разстояние от васНеобходими

...
Изискано, ароматно и само на една рецепта разстояние от васНеобходими
Коментари Харесай

Пуешко филе с боровинков сос

Изискано, ароматно и единствено на една рецепта разстояние от вас

Необходими Продукти

● пуешко филе - 2 бр. (550 г)
● зехтин - 4 - 5 с.л.
● боровинки - 4 с.л. дребни
● бяло вино - 160 мл
● лимонен сок - 2 с.л.
● захар - 1 с.л.
● розмарин - 2 ч.л.
● черен пипер - 2 щипки
● сол

Начин на подготвяне

Измийте и подсушете с кухненска хартия двете пуешки филета. Изрежете, в случай че има по тях тлъстинки или жилички, и натъркайте със зехтин, розмарин и черен пипер.

Загрейте тиган с незалепващо дъно и малко зехтин на мощен огън - една степен под оптималната.

Запечатайте по минутка от двете страни пуешките филета. Трябва да добият златиста коричка.

Намалете котлона на сдържан и продължете да ги готвите, като захлупите тигана с похлупак, с цел да се сготвят по-бързо и отмерено. Обръщайте ги, с цел да не загарят, само че не прекалявайте и след всяко още веднъж захлупвайте с капака - 2 обръщания са задоволителни за към 5-6 минути, с цел да е готово филето.

Ако обаче е по-дебеличко и тумбесто, би трябвало да извършите прорези по повърхността на едната или двете страни на месото и да полееете с още малко зехтин, който да стигне и до вътрешността на филетата и да ги сготви.

Извадете месото и оставете всяко филе в плато за сервиране.

В същия тиган при мазнината сложете боровинките с лъжица захар и лимоновия сок. Когато омекнат и пуснат сока си налейте виното, сложете сол на усет и гответе на сдържан огън до момента в който се редуцира сосът. Става бързо, по тази причина не се тревожете, няма да изстинат филетата през това време.

Полейте със боровинковия сос пуешките филета и поръсете със едра люспеста сол (ползвайте марката Maldon, придава страховит усет на всяко месо).

Добър вкус!

* По този метод филетата стават доста нежни и сочни, а сладко- кисело- соленият сос ги прави вълшебни, пропива през порите на месото и придава забавен хубав цвят.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР