Изискана церемония откри шестото издание на Международния кино-литературен фестивал CineLibri,

...
Изискана церемония откри шестото издание на Международния кино-литературен фестивал CineLibri,
Коментари Харесай

CineLibri събра ценители на киноадаптациите в зала 1 на НДК

Изискана гала откри шестото издание на Международния кино-литературен фестивал CineLibri, който през 2020 година носи символичното мото „ Възпитание на възприятията “.

В зала 1 на Националния замък на културата в София прозвуча песента „ Защо ми е обич, кажи? “ на Едит Пиаф в превод на Силвия Вагенщайн, интерпретирана ослепително от Мила Роберт и Симеон Желязков, които сервираха на публиката хубав музикално-визуален пърформанс.

Жаклин Вагенщайн, шеф и създател на фестивала, показа членовете на журито и насочи признателност към сътрудниците на събитието и към всички ценители на киното и литературата - две изкуства, чийто принос за превъзмогване на паниките на днешния ден е непренебрежим. След формалната гала феновете се любуваха на свежата престъпна комедия „ Кръстницата “ на режисьора Жан-Пол Саломе, с Изабел Юпер в основната роля.

Откриването се състоя на 18 октомври 2020 година при строго спазване на здравните ограничения.

Фестивалът продължава с амбициозна поредност от кино министър председатели, креативен полемики и уебинари с присъединяване на Боян Папазов, Георги Тенев, Светлозар Василев и Николай Йорданов; събития, отбелязващи знакови годишнини; вечер в памет на непрежалимия Иржи Менцел; видеоконферентни връзки с екипите на „ Лято 85 “ и „ Пилат “, галавечери на културите на Франция, Италия, Испания, Португалия, Дания, Унгария.

На 24 октомври в кино Люмиер Лидл ще се състои формалната гала по награждаване на най-хубавата киноадаптация от конкурсната стратегия. Ще бъде осъществена видео връзка със световноизвестния френски кинорежисьор Жан-Жак Ано в качеството му на почетен ръководител на журито и с неговите сътрудници Мика Каурисмаки, Сантяго Амигорена и Бабис Макридис.

На живо в залата ще участват българските представители на журито Милко Лазаров и Снежина Петрова. След церемонията ще бъде излъчена провокативната драма „ Любовникът “ на Жан-Жак Ано по емблематичния разказ на Маргьорит Дюрас.

Събитието на 24 октомври ще бъде мотив да бъде показано превъзходното българско издание на книгата на Ано „ Един живот за киното “.

Освен София в интервала до 8 ноември още седем града в страната ще покажат главната част от програмата на CineLibri.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР