"Изиадс", една от големите платформи за реклама в България, изпрати

...
"Изиадс", една от големите платформи за реклама в България, изпрати
Коментари Харесай

Изиaдc: Cдeлĸaтa нa "Hoвa" зa "Heт инфo" зacтpaшaвa ĸoнĸypeнциятa

"Изиадс ", една от огромните платформи за реклама в България, изпрати отрицателно мнение по отношение на желаната централизация сред "Нова броудкастинг груп " АД и "Нет инфо " АД.

В писмото до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), се показва, че съгласно "Изиадс " бъдещото обединение ще повреди конкуренцията на рекламния пазар в България, написа money.bg.

"Считаме, че придобиването на едноличен надзор води до установяване/засилване на господстващо състояние, което доста би попречило на ефикасната конкуренция на пазара на интернет реклама, от една страна заради огромния процентен дял на размера интернет реклама, която генерира сдружението, и от друга заради към този момент прилаганaтa в формалната рекламна цена на "Нова броудкастинг груп " АД комбинирана отстъпка ", споделят от рекламната платформа.

Собственикът на Нова телевизия - "Нова Броудкастинг Груп " купува компанията за цифрови медийни артикули и услуги "Нет Инфо ". Медийната група придобива 100% от активите на софтуерната компания и се трансформира в неин едноличен притежател.

В момента договорката е в ръцете на Комисия за защита на конкуренцията и изчаква решение на органа.

Досега "Нова Броудкастинг Груп " притежаваше 70% от "Нет Инфо ", които закупи през 2013 година от "Дарик Нюз " на Радосвет Радев. Останалите 30% бяха благосъстоятелност на компанията на Радев. Именно този дял действително е обект на договорката.

"Нет Инфо " е една от най-големите цифрови медийни и софтуерни компании в България, която доближава до 79% от Интернет потребителите в страната. Компанията е една от най-големите групи на интернет пазара у нас, с доста мощни позиции в рекламния бизнес.

В нея влизат известни уеб сайтове като електронната поща АБВ, платформата за видео шерване Vbox7, осведомителните уеб сайтове Vesti.bg и Dariknews.bg, уеб сайтът за прогноза за времето Sinoptik.bg, както и спортният Gong.bg.

"Hoвa бpoyдacтинг гpyп " e нaй-гoлямaтa тъpгoвca мeдийнa гpyпa в Бългapия и ce cъcтoи oт 7 тeлeвизиoнни aнaлa и 19 oнлaйн фиpми.

Според "Изиадс " практикуваната и все още пакетна услуга, която дава до 8% отстъпка за телевизионна реклама при по едно и също време влагане на част от средствата в интернет реклама в уеб уеб страниците на "Нет инфо ", мощно би стимулирала рекламодателите да извършат съответната инвестиция ".

Те показват още, че това обезсърчава съперниците на пазара и въздейства върху рекламодателите, които "биха рекламирали онлайн, единствено с цел да получат отстъпка в телевизионна реклама ".

"По този метод би могло да се стигне до пренасочване на потребителското търсене в посока предлаганите от "Нова броудкастинг груп " услуги. Останалите медийни компании и снабдители на интернет реклама не могат да се конкурират с сходно предложение, защото не разполагат с ефирен ефир и не могат да дават комбинирани отстъпки. Това ги слага в извънредно неизгодно и неравностойно състояние и техните рекламни предложения няма по какъв начин да бъдат предпочетени ".

"Нова броудкастинг груп " отхвърлиха коментар, написа мoney.bg.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР