Изходът от войната ще предопредели нашето бъдеще. Въпросът е -

...
Изходът от войната ще предопредели нашето бъдеще. Въпросът е -
Коментари Харесай

Адмирал Ефтимов: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Изходът от войната ще предопредели нашето бъдеще. Въпросът е - би трябвало ли българските жители да се усещат сигурни? Ние вършим всичко допустимо да подсигуряваме суверинитета и териториалната целокупност на страната ни в тази сложна обстановка.

 

Моята роля е да подкрепям добре отбранителните качества на българската войска. Това съобщи началникът на защитата адм. Емил Ефтимов по Българска национална телевизия.

 

Той напомни, че в навечерието на войната, по време на консултативния съвет за национална сигурност при президента, е дал обстоен разбор за положението на армията и е призовал да се работи за модернизацията на армията ни. „ В последно време съм окуражен за развиването и модернизацията на българската войска “, призна адм. Ефтимов.

 

„ Няма директна връзка сред даването на оръжие на Украйна и ускорената рационализация на българската войска. Ако е имало някакви сделки сред обособени страни за ускорена рационализация в подмяна на даване на оръжие на Украйна, то те са били при започване на войната – март-април.

 

Ние сме създали питане по този въпрос към страна-членка на НАТО, само че нямаше развиване. Ставаше дума за друго остаряло въоръжение “, посочи началникът на защитата.

 

Той добави, че в тази ситуация това са политически решения, а той е задължен да даде експертно мнение. „ Трябва да бъдем доста деликатни, когато предоставяме въоръжение, тъй че с цел да не застрашим националната си система за сигурност и хората, които дават отговор за нея “, акцентира адм. Ефтимов.

 

„ Хората би трябвало да са спокойни, защото са подхванати всички ограничения в народен мащаб за обезпечаване на националната система за сигурност “, успокои той.

 

Адм. Емил Ефтимов сподели още, че поради войната в Украйна се е усилило наличието на сили на НАТО по източния фланг, засилен е и се еър полисинга, както и взаимните тренировки с цел да подсигуряваме сигурността на района.

 

Той призна, че нямаме опция за поддържане на техниката от руско време, по тази причина се постанова незабавна рационализация. „ Тези планове би трябвало да се ускорят. МиГ-овете не престават да извършват бойните си задачи по защита на границите ни. Трябва да се готвим за Ф-16, само че в същото време да поддържаме и МиГ-29 “, изясни той.

 

„ Многонационалната бойна група е ослепителен израз на солидарността на нашите съдружници. Трябва да осигурим повишаването ѝ до бригада.

 

Почти двойно би трябвало да нарасне числедността ѝ. Това е един работещ инструмент, тъй като наличието И е катализатор на модернизацията на българската войска “, счита адм. Емил Ефтимов.

 

По думите на началника на защитата персоналният състав на армията е под голямо натоварване и би трябвало да получи признанието на обществото.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР