Изгубихме време и не успяхме да създадем ваксинационни центрове. Една

...
Изгубихме време и не успяхме да създадем ваксинационни центрове. Една
Коментари Харесай

Проф. Коста Костов: Все още не сме ваксинирали най-уязвимата част от обществото

Изгубихме време и не успяхме да създадем имунизационни центрове. Една година говорихме за ваксини, само че не успяхме да се подготвим добре . Тази позиция изрази пред БНР пулмологът проф. Коста Костов. Той дефинира обстановката сега като „ предупреден безпорядък и предизвестено безвластие “.

Покачването на равнището на инфектираните е обвързвано със слабия ритъм на имунизация у нас, счита проф. Костов. Все още не сме ваксинирали най-уязвимата част от обществото – към милион и половина души, а това е рисково, съобщи той.

Ако бяхме съчувствено общество, не трябваше да слагаме тази класификация на имунизационните групи . Най-напред трябваше да сложим уязвимите. Какво направиха швейцарците – в първа имунизационна група сложиха възрастните и тези с съпътстващи заболявания “, разяснява той в предаването „ Преди всички “.

Медиците можеха да правят отстъпка на по-възрастните хора, счита Коста Костов. Подредбата на групите за имунизация у нас той разказа като „ все една да раздаваш храна за бедните и първо да поканиш ситите на казана . “

„ Призоваваме преболедувалите да се имунизират. Нека да изчакат. Имаме дефицит на ваксини. Нека да минат първо тези, които най-вече се нуждаят “, прикани пулмологът.

Ваксинационната стратегия се бави в миг, в който настъпват нови разновидности на вируса , акцентира Коста Костов. „ Предстои месец в нараснал риск и в този месец би трябвало да сме доста внимателни в освобождението на ограниченията. “

Позитивното е, че по-голямата част от обществото е наясно, че главният метод за справяне с пандемията е имунизацията, означи проф. Костов, само че добави:

Не съумяваме някак си да убедим обществото в изгодата от имунизациите . “

Проф. Костов обаче е на мнение, че има усъвършенстване в връзката:

С обществото връзката стартира да става по-цивилизована, по-ясна. Тя към този момент идва от министъра, който няма мундир, а е в костюм и всички ние, които бяхме застанали спокойно в строя, в този момент отпуснахме крайник, можем да се почешем, можем да си поговорим . Езикът, с който стартира да се комуникира, е по-разбираем за обществото. “

За имунизациите, които се ползват в две дози той предвижда, че най-вероятно след няколко месеца ще се наложи трета доза. Еднодозовата ваксина на „ Янсен “ („ Джонсън и Джонсън “) има това преимущество, че е тествана в условия на новия вариант в Южна Африка, макар че й се дава 66% успеваемост, сподели още проф. Костов.

8 милиона години сме съществували в обич с вирусите. Сегашният ковид продължава да ни изненадва „ със своята артистичност, с опитите си да ни подведе, да ни излъже с новите си разновидности, да остане “ , посочи пулмологът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР