Изгряващата звезда в левия политически спектър в Германия Сара Вагенкнехт

...
Изгряващата звезда в левия политически спектър в Германия Сара Вагенкнехт
Коментари Харесай

Сара Вагенкнехт: Новото лице в германската политика, което се обяви срещу НАТО и помощта за Украйна

Изгряващата звезда в левия политически набор в Германия Сара Вагенкнехт публично учреди новата си партия. Отцепилата се от парламентарно показаната последна левица Вагенкнехт се прочу с извънсистемните си позиции за противозаконната имиграция, поддръжката за Украйна, зелената политика и ред други въпроси, което притегля вниманието на наблюдаващите най-много във връзка с това дали в Германия ще се появи нова лява опция, която да измести обичайните партии в този бранш.

Новият „ Алианс на Сара Вагенкнехт “ (АСВ) си слага за задача да се трансформира и утвърди като „ национална (масова) партия “ във федералната политика с дълъг небосвод и да промени радикално немския политически живот. Това оповестиха Вагенкнехт, някогашен политик от крайнолявата партия „ Левите “, и нейните съидейници, които станаха съучредители на новата групировка. Официалното учредяване на алианса стана през вчерашния ден в Берлин, с присъединяване на 44 души, които избраха партийно управление, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Начело на партията застава самата Вагенкнехт; тя ще я управлява в съпредседателство с Амира Мохамед Али, която до неотдавна беше ръководител на разпадналата се към този момент след отделянето на Вагенкнехт и съидейниците ѝ парламентарна група на „ Левите “ в Бундестага. Водещите претенденти на АСВ на идните европейски избори ще бъдат някогашният политик от „ Левите “ Фабио Де Мази и дългогодишният политик от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Томас Гайзел. Новата партия даде поръчка за присъединяване във вота за Европарламент на 9 юни и в източногерманските районни избори през септември, когато редица провинции от някогашната Германска демократична република ще избират нов ландтаг (регионални парламенти). Вагенкнехт не има намерение да се кандидатира нито на едните, нито на другите избори, а ще остане в Бундестага, където в този момент е самостоятелен народен представител.

ЗАЯВКА ЗА КОРЕННА ПРОМЯНА НА ПОЛИТИКАТА В ГЕРМАНИЯ

54-годишната Вагенкнехт съобщи при учредяването на партията, че това „ ненапълно е исторически ден, тъй като се поставят основите на партия, която има капацитета да промени радикално партийния набор на национално ниво, само че най-много да промени радикално политиката в Германия “.

По време на двучасовата си конференция в Берлин Вагенкнехт за следващ път разкритикува остро ръководещата тройна коалиция в Германия на ГСДП, либералите от Свободната демократическа партия и Зелените, наричана от политолозите и публицистите във Федерална Република Германия „ светофарната коалиция “ поради партийните цветове на трите обединения – алено, жълто и зелено.

В този смисъл беше и изразената от нея поддръжка за земеделските митинги, раздрусали Германия в последните дни: „ Те (фермерите) са принудени да търпят държавно управление, което няма никакъв проект “, съобщи Вагенкнехт. Коалицията изсмуква парите от джоба на хората и разделя страната, упрекна тя ръководещите.

ПО-МАЛКО МИГРАЦИЯ, ПО-ВИСОКИ ПЕНСИИ

В АСВ към момента не са изработили подробна политическа стратегия – такава съгласно думите на Вагенкнехт щяла да бъде написана с присъединяване на жители и специалисти. Затова към този момент партията остава на изразените през октомври при оповестяването на новата групировка позиции – към тях спадат ограничението на имиграцията по този начин, че тя да не „ претрупва Германия и инфраструктурата ѝ “, основаване на „ добре платени, сигурни работни места, обективна данъчна система “, вложения в обучение и инфраструктура и възстановяване на системите за обществено и пенсионно обезпечаване. Досегашната климатична политика на ръководещите в Германия, предвиждаща отвод от моторите с вътрешно горене и цялостната подмяна на изкопаемите с възобновими енергийни източници, не се поддържа.

Във външнополитически проект партията се афишира против доставките на оръжие за Украйна и за незабавни мирни договаряния. В петстраничната стратегия на АСВ е записано следното: „ Противопоставяме се уверено на уреждането на спорове с военни средства “. Новата партия се афишира и срещу НАТО с аргумента, че Северноатлантическият пакт поражда „ чувство за опасност и самозащитни реакции и по този начин способства за основаването на световна неустойчивост “. Необходим съгласно АСВ е един „ отбранително насочен защитителен съюз “.

Севим Дагделен, която е народен представител от Бундестага и също се причисли към редиците на новата партия, се разгласи и против вероятната доставка на бойни самолети „ Юрофайтър “ на Саудитска Арабия.

„ Предоставянето на „ Юрофайтър “ на Саудитска Арабия е ясно удостоверение за политиката и морала на това държавно управление “, сподели Дагделен пред ДПА.

НОВАТА ПАРТИЯ В СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ, КОЙ ДРУГ ВЛИЗА В РЪКОВОДСТВОТО

През октомври Вагенкнехт и още девет депутати в Бундестага напуснаха парламентарната група на „ Левите “, партия, която е приемник на тогавашната Германска единна социалистическа партия, управлявала в някогашната комунистическа Източна Германия.  

Според изследване на социологическия институт ИНСА от декември, направено по поръчка на вестник „ Билд “, АСВ разполага на национално ниво с поддръжката на 12% от гласоподавателите, само че с ангажимента, че към оня миг партията към момента не беше официалнo учредена и нямаше оповестена политическа стратегия, което прави тези стойности несигурни.

Що се отнася до останалите членове на управлението на партията, в него ще влязат още предприемачът и академични учител Шервин Хагсхено като заместник-председател и депутатът от Бундестага Кристоф Лайе, който ще бъде общоприет секретар. На 27 януари ще се състои и първият конгрес на партията.

ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ОСТАНАЛИТЕ ПАРТИИ

Още преди учредяването на новата групировка Вагенкнехт даде поръчка, че партията се цели в гласоподавателите на трупащата все по-голяма убеденост след мощните изборни резултати предходната година крайнодясна „ Алтернатива за Германия “ (АзГ), отбелязва сп. „ Шпигел “. В този смисъл Вагенкнехт изключва всякакво съдействие с АзГ. Според учредителите на новата групировка тя си слага за цел да взе участие в ръководството на Германия, като при избрани условия се позволява коалирането с партии като ГСДП и „ Левите “. Същевременно АСВ дефинира Зелените като „ най-опасната партия “ в Бундестага.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР