Изграждат STEM центрове и кабинети в 2 271 училища у

...
Изграждат STEM центрове и кабинети в 2 271 училища у
Коментари Харесай

Изграждат STEM центрове в над 2200 училища у нас

Изграждат STEM центрове и кабинети в 2 271 учебни заведения у нас. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков пред делегатите на Осмия конгрес на Синдиката на българските учители.

Средствата за задачата ще бъдат отпуснати по Плана за възобновяване и резистентност.

Предвидени са над половин милиард лв., като се чака още през 2024 година някои учебни заведения да стартират да образоват в тях.

" Това е смяна освен на просветителната среда, а и на дизайна на образование, на метода на преподаване на познание ", посочи проф. Цоков и добави, че цифровата среда е доста значима и следва доизграждане на така наречен " Дигитална раница "  - платформата би трябвало да се добави с повече запаси, основани от и за учители и възпитаници.

Министърът уточни, че един от целите на МОН ще бъде развитието на осведомителната среда в просветителните институции. Предвижда се и продължение на стратегиите за строителство и ремонт на учебни заведения, както и пускане на нова стратегия следващата година за тези действия. Според него съществено предизвикателство е личностното развиване на децата.

Проф. Цоков означи нуждата от по-голяма поддръжка в учебното и предучилищното обучение, ориентирана към приобщаване и развиване на позитивната среда. За таци цел се търсят благоприятни условия за привличане на повече експерти - просветителни посредници, обществени служащи, психолози, ресурсни учители и други експерти.

Министърът уточни, че в границите на бюджета за 2023 година, който ще се разисква идната седмица, средствата за обучение са увеличени със 750 млн. лв..
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР