Изграждат канализация в Кръстова вадаВсеки трети българин живее в дом

...
Изграждат канализация в Кръстова вадаВсеки трети българин живее в дом
Коментари Харесай

Всеки трети живее в дом без канализация

Изграждат канализация в Кръстова вада


Всеки трети българин живее в дом без канализация, а малко под 1% от популацията у нас е лишено от водоснабдяване. Данните изнесе районният министър Николай Нанков на конгрес “Новите вложения във ВиК инфраструктурата ”. Над 60 % от водопроводната инфраструктура е изграждана преди 30-40 години, а има цели градове, където възрастта на тръбите е над 60 години, уточни той.

Според него тези проблеми ще бъдат решени, като се одобри новият Закон за ВиК, който ще бъде импортиран за публично разискване до края на юни.

Една от измененията в него е обществено слабите да употребяват гратис до 50 литра вода на денонощие, както и да получат водомери без пари. Предвижда се и въвеждане такса “солидарност ”, която потребителите ще заплащат, и която ще отива за вложения в труднодостъпните райони. Нанков изясни, че таксата ще бъде 8-10 ст./куб. м вода, само че това няма да докара до оскъпяване на водата, а ще се прави посредством отчисления. Тези пари ще отидат за фонд, с който ще се финансират планове в дребни обитаеми места без достъп до европейски средства.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова уточни, че през тази година ще стартира създаване на канализация в местността Кръстова вада запад в София. Като значими обекти, които се нуждаят от старания в този бранш Фандъкова подчертава върху Бенковски, Симеоново, Красно село, Средец, Оборище, Сердика.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР