Изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ Козлодуй е

...
Изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ Козлодуй е
Коментари Харесай

Радев пред Hyundai: Изграждането на нови ядрени блокове е сериозен проект от национално значение

Изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ " Козлодуй " е план от национално значение за България и би трябвало да води към усилване на двустранното партньорство с Република Корея във високите технологии и вложенията. Това съобщи президентът Румен Радев на среща през днешния ден с управлението на Hyundai E&C, заяви прессекретариатът на президента.

Корейската компания по-рано през днешния ден подписа в София меморандум за съдействие и съгласие с " Главболгарстрой ", в това число за градежа новите блокове в АЕЦ " Козлодуй ". По време на срещата в президентската институция президентът сложи редица въпроси за периодите за построяването на новите блокове, за съществуването на ясно систематизиране на отговорностите сред българската страна и фирмите " Хюндай " и " Уестингхаус ", за методите на финансиране на плана, по какъв начин ще се действа с отработеното нуклеарно гориво и други.

" Изграждането на нови нуклеарни блокове е съществено предизвикателство, само че разполагаме с два значими фактора за триумф – българската експертиза и опит в безвредното и надеждно експлоатиране на нуклеарни мощности в продължение на половин век и вашата експертиза в тази област “, уточни президентът. Затова президентът прикани при построяването на новите мощности в АЕЦ " Козлодуй " да бъдат включени повече потвърдени български компании и експерти в региона на нуклеарната енергетиката.

Партньорството с Република Корея в областта на нуклеарната енергетика е опция за България да се развива на по-високо софтуерно равнище, както и за по-активен двустранен теоретичен продан, тъй че в бъдеще страната ни да бъде самостоятелна в техническата употреба на новите блокове, уточни Румен Радев.

Държавният глава изрази и интереса на България планът да бъде приключен в период и при ясни финансови параметри, защото международната процедура демонстрира, че за построяването на нуклеарни мощности са нужни доста години и постоянно финансовите параметри се трансформират във времето.

От управлението на Hyundai E&C благодариха за оказаната опция да обсъдят вероятностите пред българската нуклеарна енергетика с президента и подчертаха, че планът по създаване на VII и VIII блок на АЕЦ " Козлодуй " планува те да бъдат приключени в интервала 2033-2035 година От компанията подчертаха също по този начин, че работят планът да бъде вместен в заложените времеви и бюджетни рамки и че той има стратегическо значение за " Хюндай ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР