Изграждането на проекта за нова газова връзка Гърция - България

...
Изграждането на проекта за нова газова връзка Гърция - България
Коментари Харесай

Кабинетът иска компенсации от компанията, изграждаща интерконектора с Гърция

Изграждането на плана за нова газова връзка Гърция - България ще бъде ускорено. Това разгласи от парламентарната естрада енергийният министър Александър Николов. По думите му държавното управление прави всичко допустимо, с цел да бъде построен по-бързо интерконекторът като е задействало и процедура, с която желае обезщетения за забавянето на строителните действия досега.

" Настоящото държавно управление е изпратило писмо до акционерите на плановата компания " Ай Си Джи Би " (ICGB) на газовата връзка сред Гърция и България с искане за начисляване на обезщетения и да няма последващо отсрочване. Към момента са направени всички линейни графици и се следят за осъществяването им от оперативното управление и заетите лица ", обясни Александър Николов. 

Целта, която е сложена, е да бъде приключена тръбата до юли, преди началото на идващия отоплителен сезон, изясни енергийният министър. Той загатна, че стопански ползи са в дъното на забавянето на газопровода у нас. 

" Има забавен факт по отношение на финансирането на плана, обвързвано е със подозрението на Европейска банка за възстановяване и развитие да финансира компанията, до момента в който шеф е Жаклен Коен. Тогава се взима решение, тъй че той да резервира поста си, да ръководи заместникът му, както и той да дава отговор за заема ", изясни енергийният министър Александър Николов.

Договорът със строителя на тръбата към този момент е изминал. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова зададе въпроса какви неустойки ще бъдат платени.

" След като договорът е подписан на съответни дати и вие знаете какви са неустойките. Предстои Съвет на шефовете, на който да бъде разискван размерът на обезщетенията за България. За следващ път ще ви кажа, че цените на природния газ нямат общо с трасетата, през които минава газът ", изясни Николов.

Проектът за нова газова връзка Гърция - България още веднъж нашумя откакто стана ясно, че на 21 декември държавната " Булгаргаз " е сезирала ДАНС за теч на информация по контракта за доставка на газ от Азербайджан. Преди това компанията е сезирана за възможното нарушаване от интернационалния консорциум, който се занимава с добива и доставката на газ от находището " Шах Дениз 2 ".

Заради забавянето на строителството на газовата тръба сред Гърция и България не може да бъде доставен азербайджански газ у нас, както е контрактувано - 1 милиарда кубични метра годишно. Вместо това дребни количества влизат на вход Кулата.

Идеята да бъде основана нова газова връзка сред България и Гърция породи след газовата рецесия от януари 2009 година. По проект оборудването трябваше да бъде готово до 2013 година, само че това по този начин и не се случи. Датата за осъществяване беше променяна неколкократно. Последната причина, изтъквана от строителя за забавянето на построяването, е пандемията.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение " Ай Си Джи Би " АД, записано в България през 2011 година с акционери Български енергиен холдинг (БЕХ) ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът " Ай Дже Ай Посейдон " (IGI Poseidon) e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката обществена газова корпорация ДЕПА (DEPA S.A.) (50 процента) и италианската енергийна група Едисон (Edison) SpA (50 на сто). 

В сходство с устава си " Ай Си Джи Би " АД следва да бъде притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ. 

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в региона на град Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система на Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км. и планов потенциал до 3 милиарда куб. метра година в посока Гърция-България. 

В взаимозависимост от пазарния интерес към прилагане на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 милиарда кубични метра в година, като следва развиването на пазара и по този метод позволявайки назад подаване (от България към Гърция) с в допълнение създаване на компресорна станция. 

Налице е подписан Меморандум за съгласие сред Ай Си Джи Би " АД и ТАП (TAP) AG по отношение на взаимни дейности по отношение на бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР